Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cipru îşi cere dreptul la resurse minerale la Curtea Internaţională de Justiţie

News Maker
Turcia Cipru foraje

Ciprul a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga pentru salvgardarea drepturilor sale la resurse minerale în largul coastelor, a anunţat joi preşedintele cipriot, în timp ce Turcia vecină îi contestă pretenţiile, relatează Reuters, citată de AGERPRES.

Cele două ţări sunt într-o dispută violentă asupra zonelor maritime din largul insulei, unde Ciprul a acordat licenţe unor companii multinaţionale pentru cercetări în domeniul petrolului şi al gazelor.

Preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat că Ciprul este angajat să-şi protejeze drepturile suverane cu orice mijloc legal posibil.

"Recursul nostru la Haga are chiar acest scop", a precizat el în faţa jurnaliştilor la Nicosia.

Turcia, care nu are relaţii diplomatice cu guvernul Ciprului internaţional recunoscut, afirmă că Nicosia fie nu are competenţa juridică de a oferi licenţe, fie că anumite zone aparţin platoului său continental. Ankara a trimis către insulă propriile nave de foraj.

Anastasiades a spus că Ciprul a încercat să transmită o notificare a intenţiilor sale ambasadei Turciei la Atena dar nu a fost acceptată. "Deci a fost trimisă într-un alt fel", a notat el. "Există dovezi că a fost primită încât să ofere (Ciprului) dreptul la recurs", a adăugat el.

Potrivit Sigma TV din Cipru, prima care a făcut publică informaţia, notificarea a fost trimisă prin fax.

Ciprul, care este membru al UE, este împărţit din 1974 după o invazie turcă în urma unei scurte lovituri de stat inspirate de Grecia. Turcia sprijină un stat separatist cipriot turc în nordul Ciprului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.