Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprul cere explicații după ce un vas antic oferit lui Margaret Thatcher, în perioada când aceasta era premier, va fi scos la licitație

licitatie

Ciprul cere explicații după ce un vas antic oferit cadou lui Margaret Thatcher, în perioada în care aceasta ocupa funcția de prim-ministru al Marii Britanii, ajunge la licitație, informează platforma britanică The Telegraph, potrivit MEDIAFAX

Vasul antic a fost oferit cadou primului ministru britanic Margaret Thatcher în 1988 de președintele statului Cipru din acea perioadă. Statul cipriot cere acum explicații britanicilor în legătură cu apariția vasului antic pe lista obiectelor scoase la vânzare în cadrul unei licitații. Oficialii din Cipru spun că obiectul a fost dăruit statului britanic mai degrabă și nu lui Margaret Thatcher ca persoană, așa că ar fi trebuit să rămână în proprietatea autorităților.

Ministru de externe al Ciprului a ridicat această problemă într-o întâlnire cu reprezentantul Marii Britanii la Nicosia.

Obiectul datează din secolul 7 ÎEN și a fost dăruit de George Vassiliou, aflat în funcția de președinte al Republicii Cipru, care a primit acordul departamentului pentru antichități din insulă pentru a scoate din țară vestigiul arheologic.

Legislația britanică prevede că miniștrii pot păstra cadourile numai dacă valoarea acestora nu depășește suma de 140 de lire sterlin, situație în care au posibilitatea să cumpere ei înșiși obiectul pe care și-l doresc de la stat.

Citește și: SONDAJ CURS - Klaus Iohannis defilează, Dăncilă se menține. Dan Barna gâfâie după ancheta Rise Project

Soția lui Vassiliou s-a arătat consternată de vânzarea vasului la o licitație programată în luna mai de casa Christie’s.

“Sunt sigură că soțul meu va fi foarte dezamăgit. După ce dna.Thatcher a încetat să mai fie prim-ministru, acest obiect străvechi de ceramică, oferit cadou ar fi trebuit să își găsească locul în strada Downing la numărul 10. Nu trebuia să fie scos la licitație de urmașii ei. Nu era un cadou personal”, a explicat pe Twitter Androulla Vassiliou, fost comisar pentru educație și cultură la Uniunea Europeană.

Vânzarea a fost remarcată de istoricul de artă Maria Paphitis care afirmă că vasul a fost vândut la Christie´s pentru 6.000 de lire sterline, ”un preț cu mult mai mare decât estimarea inițială de 700-1.000 de lire sterline, datorită provenienței”.

Nu este clar cine a scos la licitație obiectul, dar vasul a fost însoțit de un bilet scris de mâna fostei șefe a guvernului britanic pe care scria ”Vas cipriot străvechi pe care mi l-a dat președintele Vassiliou”.

E o “problemă de respect față de poporul din Cipru” și vasul ar fi trebuit să rămână într-o colecție oficială, a spus Paphitis. Vasul a fost unul dintre cele 200 de obiecte care i-au aparținut lui Margaret Thatcher, oferite spre vânzare în luna mai.

Bunurile au fost vândute ”din partea beneficiarilor averii baronesei Thatcher”, au arătat cei de la Christie’s. Vâzarea a strâns peste un milion de lire și a atras cumpărători din 36 de țări de pe toate cele șase continente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.