Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprul critică Turcia după blocarea unei nave de exporare a gazelor

cipru

Ciprul a apreciat duminică seară că Ankara a încălcat "dreptul internaţional" după ce marina turcă a blocat o navă italiană plecată să exploreze gaze naturale în apele insulei mediteraneene, transmite AFP.

Gigantul italian din domeniul energiei ENI a informat agenţia cipriotă de presă că unul dintre vapoarele sale a primit ordin vineri de la nave turce să se oprească din cauza unor "activităţi militare" în sectorul respectiv.

Vaporul se îndrepta spre blocul 3 al Zonei Economice Exclusive (ZEE) a Ciprului, pentru a începe explorarea acestui bloc situat la est de insulă.

Divizarea Ciprului datează din 1974 când trupele turce au invadat nordul insulei ca reacţie la o lovitură de stat vizând alipirea insulei la Grecia.

Explorările de gaze naturale efectuate în ZEE de Republica Cipru, membru al UE care îşi exercită autoritatea numai pe două treimi din ţară, au declanşat tensiuni cu Ankara care doreşte suspendarea lor până la găsirea unei soluţii pentru divizarea insulei.

În timp ce diferitele tentative de reunificare au eşuat, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades, reales la 4 februarie pentru un nou mandat, şi-a luat angajamentul să pună capăt divizări insulei.

"Ne păstrăm calmul cu scopul de a evita orice criză şi luăm toate măsurile diplomatice necesare pentru ca suveranitatea Republicii Cipru să fie respectată", a declarat el duminică.

"Încercăm să evităm orice ar putea înrăutăţi situaţia, fără să ignorăm faptul că acţiunile Turciei sunt o încălcare a dreptului internaţional", a adăugat Nicos Anastasiades.

La rândul său, Ministerul turc de Externe a acuzat vehement într-un comunicat activităţile "unilaterale" ale Ciprului, "în pofida drepturilor inalienabile ale ciprioţilor-turci, coproprietari ai insulei, asupra resurselor naturale" ale Ciprului.

"Această atitudine neconstructivă a ciprioţilor-greci reprezintă, de asemenea, un obstacol major în rezolvarea problemei cipriote", a continuat ministerul, referindu-se la divizarea insulei.

Ciprul, care a lansat în urmă cu şapte ani operaţiuni de foraj în largul coastelor sale, a anunţat joi descoperirea unor importante zăcăminte de gaze naturale în blocul 6, la sud-vest de blocul 3, de către grupul Eni şi francezii de la Total.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.