Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprul îşi intensifică eforturile de a pune capăt migraţiei ilegale

Cipru

O navă a poliţiei de frontieră cipriote a fost mobilizată miercuri în largul coastelor Libanului, pe fondul informaţiilor că Ciprul îşi intensifică eforturile de a-i împiedica pe refugiaţii sirieni să ajungă pe insulă, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Un grup pentru drepturile omului a relatat că până la cinci ambarcaţiuni cu refugiaţi au fost împiedicate să navigheze mai departe ca urmare a prezenţei navei. Autorităţile din Cipru nu au comentat.

La sfârşitul săptămânii trecute, Nicosia a anunţat că suspendă procesarea solicitărilor de azil, pe fondul unei creşteri semnificative a numărului de sirieni care încearcă să ajungă în Cipru prin Liban, şi doreşte ca partenerii săi din Uniunea Europeană să reevalueze statutul Siriei, pentru ca refugiaţii să poată fi trimişi înapoi.

Nava de patrulă Evagoras a poliţiei de frontieră cipriote a fost observată pe site-uri de monitorizare a navigaţiei în apele internaţionale din largul coastelor oraşului libanez Tripoli.

"Aceşti oameni sunt prinşi în capcană într-un joc crud şi periculos între Cipru şi Liban şi rămân pe mare, fără mâncare sau apă şi având nevoie urgentă de ajutor", a scris pe reţeaua X organizaţia Alarmphone.

"Am luat o serie de alte măsuri pentru a preveni sosirile, cum ar fi cele anunţate privind suspendarea evaluării de noi solicitări de azil", a menţionat ministrul de interne Constantinos Ioannou, fără a da alte detalii.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a afirmat că urmăreşte îndeaproape situaţia.

Nu se ştie câţi sirieni ar putea fi afectaţi de decizia autorităţilor cipriote; din 2023 până la finele lunii martie a.c. au fost înregistrate puţin peste 8.500 de cereri de azil.

"Recunoscând provocările pe care le poate crea intensificarea sosirilor pentru ţările gazdă, îndemnăm Republica Cipru să-şi respecte în continuare obligaţiile în baza Convenţiei din 1951 cu privire la refugiaţi şi a principiului neretrimiterii", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru refugiaţi.

Convenţia menţionată cere ca solicitanţii de azil să fie primiţi şi să beneficieze de acces la proceduri de azil şi interzice totodată retrimiterea lor în locuri unde pot fi puşi în pericol.

Ciprul afirmă că UE dispune de o evaluare a agenţiei sale pentru azil, EUAA, potrivit căreia două guvernorate din Siria, Damasc şi Tartus, nu prezintă riscuri reale ca civilii să devină victime ale violenţelor, însă mai multe ONG-uri, între care Amnesty International, susţin că Siria nu este o ţară sigură pentru retrimiterea refugiaţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.