Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circuitul care ocolește sancțiunile: O firmă britanică, deținută de un ucrainean, a exportat în Rusia, prin China, echipamente tehnice performante

lboro.ac.uk
sanctiuni rusia

Firma britanică Mykines Corporation ar fi exportat echipamente tehnice în valoare de 1,2 miliarde de dolari, inclusiv microcipuri de înaltă performanță, echipamente de telecomunicații și servere, în Rusia de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, ceea ce ar putea încălca sancțiunile privind exportul, potrivit Financial Times.

Compania, înregistrată la Londra, ar fi exportat cel puțin 982 de milioane de dolari în bunuri supuse restricțiilor.

Vânzarea unor astfel de bunuri către Rusia fără acordul guvernului britanic ar putea constitui o încălcare a sancțiunilor sale, în pofida traseelor acestora, în principal prin China.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat pentru Financial Times că autoritățile iau "foarte în serios" posibilele încălcări, dar nu a discutat detaliile privind modul în care aplică sancțiunile.

"Toate întreprinderile înregistrate în Marea Britanie sunt obligate prin lege să respecte regimul de sancțiuni împotriva Rusiei", a declarat sursa Financial Times.

Investigația ziarului a descoperit că persoana care figura ca având "control semnificativ" în cadrul firmei era Vitalii Poliakov, un ucrainean în vârstă de 53 de ani.

Înregistrările obținute de Financial Times arată că exporturile companiei în Rusia au luat brusc avânt după invazia din 24 februarie.

Posibile sancțiuni pentru intermediari

Statele membre ale G7 ar fi discutat în februarie dacă să sancționeze companiile din China, Iran și Coreea de Nord care furnizează Rusiei piese și tehnologii cu scop militar, a relatat Bloomberg, citându-și sursele.

Rusia continuă să aibă acces la cipuri și tehnologii străine prin intermediari precum Iran sau Coreea de Nord, a declarat Thea Kendler, secretarul adjunct al Comerțului din SUA pentru administrarea exporturilor.

China a ripostat anterior la afirmațiile potrivit cărora unele dintre firmele sale de stat ar putea ajuta Rusia în războiul din Ucraina, spunând că Washingtonul ar trebui să înceteze să mai trimită arme dacă dorește ca războiul să se încheie, a relatat Bloomberg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.