Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cîțu a convocat ședință de guvern. Programul Anghel Saligny (PNDL 3) va fi aprobat peste capul USR PLUS

inquamFOTO/Octav Ganea
citu Guvern

Vineri la ora 16:00 se va desfășura ședința de guvern, în care cel mai probabil va fi adoptat controversatul program Anghel Saligny, din cauza căruia coaliția de guvernare a ajuns la un pas de destrămare, au declarat surse oficiale pentru STIRIPESURSE.RO

PNDL 3 este programul prin care sunt dați 50 de miliarde către primari și președinți de Consilii Județene, USR PLUS susținând că acest lucru se face „fără criterii clare, fără transparență, fără garanția că acești bani publici chiar ajung la comunitățile locale și nu în buzunarele baronilor locali”.

Premierul Cîțu nu a putut aproba acest program până acum din cauză că USR PLUS s-a opus vehement și pentru a fi aprobat este nevoie de avizul dat de Ministerul Justiției, pe care Stelian Ion a refuzat să-l dea.

În consecință, Cîțu l-a demis pe Ion invocând faptul că nu permite nimănui „să șantajeze poporul român” și l-a propus ca interimar la Ministerul Justiției pe Lucian Bode, membru PNL, propunere care a fost acceptată de președintele Klaus Iohannis. Cel mai probabil Bode a dat avizul necesar programului PNDL 3, nemaiexitând practic nicio piedică în adoptarea lui în ședința de mâine.

Totodată, USR PLUS l-a acuzat pe Cîțu că i-ar fi obligat pe secretarii de stat de la ministerele de unde PNDL 3 avea nevoie de avize să se prezinte la ședința de guvern precedentă, care a fost întreruptă din cauza certurilor generate de acest proiect, miniștrii USR PLUS alegând să părăsească sala de ședințe, pentru a da avizele. Însă secretarii de stat nu au nicio putere fără o delegare oficială din partea ministrului lor.

Însă, odată obținut avizul de la Ministerul Justiției, dat de Lucian Bode, chiar dacă miniștrii USR PLUS nu vor fi prezenți la ședința de guvern de mâine, programul PNDL 3 tot va putea fi adoptat pentru că:

Potrivit art. 38 din Codul Administrativ, „Guvernul adoptă hotărâri și ordonanțe în prezența majorității membrilor săi. Hotărârile și ordonanțele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăște prim-ministrul”.
Hotărârile și ordonanțele Guvernului se semnează de prim-ministru, se contrasemnează de miniștrii care au obligația punerii lor în executare.
Dintre cei 22 de membri ai Guvernului Cîțu, doar 8 sunt reprezentanți ai USR PLUS, iar acum după revocarea lui Stelian Ion, au rămas doar 7 și astfel condițiile sunt întrunite. 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.