Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciudatul caz al judecătorului pamfletar - Serie de articole cu atacuri jignitoare la adresa CSM

justitie oarba

Are un talent incontestabil în a folosi cuvintele, însă pare că și-a ales greșit cariera. Un judecător din Iași, recent intrat în profesie, a lăsat în urmă orice obligație de rezervă și lansează adevărate atacuri la limita decenței la adresa Consiliului Superior al Magistraturii, într-o serie de articole publicate pe portalul juridice.ro.

Ținta principală a atacurilor judecătorului Costică Ciocan, de la Judecătoria Iaşi, pare să fie judecătorul Daniel Grădinaru, cel care în 2023 a ocupat funcția de președinte al CSM. Nu scapă de atacurile judecătorului Ciocan nici judecătoarea Denisa Angelica Stănișor, actual președinte al CSM. Dincolo de maniera cel puțin deplasată de a critica public conducerea CSM, magistratul din Iași folosește un limbaj plin de sarcasm și figuri de stil jignitoare. Rezultatul este, pe cât de „savuros” din punct de vedere literal, pe atât de îndepărtat de ceea ce ar trebui să reprezinte conduita publică a unui magistrat. Semn că grădina magistraturii este mare, iar pensionarea celebrului Cristi Vasilică Danileț nu reduce foarte grav numărul celor care sar gardul.

Extrase din articolele lui Costică Ciocan, trecut de la ciocanul de judecător la barosul de coindeier:

Vestea bună: „cel mai important om din Magistratură” îndestulat de propria glorie a mandatului său curat-constituțional, care a aruncat într-un con de umbră evenimente istorice de seamă, precum Revoluția Culturală din China (1966-1976) sau Revoluția Bolșevică din Rusia (1917), a decis, voluntar, fără suspiciuni de constrângere, să lase din mâini frâiele puterii pentru a urma o cale cel puțin la fel de înaltă: răspândirea iubirii și a păcii în lume, după modelul Maicii Tereza și a Sfântului Francisc de Assisi.

Este vorba chiar despre fostul președinte al CSM, pe care judecătorul Ciocan îl numește „Stăpânul”, „El Chapo”, „Sanctitatea Voastră”, „Comandante”, „Mărite Suveran”

Ne-aţi arătat calea pe care vom merge, trimițându-ne câte un răvaș nesemnat pe WhatsApp ori un bilet de dragoste care purta mirosul palmelor dignităţii! Mâna de fier cu care ne-aţi condus, Dumnezeule! Ce se va întâmpla cu noi de acum înainte? Cine vă va putea înlocui? Eram copiii Tăi, iar clevetitorii afirmau că duceţi Magistratura la pierzare, când, de fapt, ne-aţi salvat de Răul Suprem!

Slăvit Împărat, vina mea personală și a tovarășilor mei (paznicul de noapte al Casei Dosoftei şi doamna casieră a Ateneului Tătăraşi) este că nu v-am iubit destul, având unele momente de slăbiciune când, poate, ne-am îndoit de Sublima Înţelepciune. (...)

Vestea rea: după expirarea duratei mandatului, postul de președinte al Înaltului For nu va rămâne vacant, aşa cum ne-am fi aşteptat, pentru o aliniere firească, morală şi solidară la situaţia de personal precară a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor din ţară. Nu şi nu! Postul va fi ocupat și iacătă intră în scenă, la fel de grațios, Doamna Academician, distrugând orice mit despre conducerea falocentrică a puterii judecătoreşti. În 2024, ţineţi-vă bine!

Dacă sintagma „conducerea falocentrică” nu mai are nevoie de explicații, „Doamna Academician” este o ironie adresă actualei șefe a CSM, judecătoarea Denisa Angelica Stănișor.

Într-un alt articol, criticând în același stil pamfletar felul în care este administrată justiția, judecătorul Costică Ciocan îi numește pe șefii sistemului „mamiţica, tanti Miţa și tânărul Goe”.

La CSM „s-au adunat laolaltă Laşitatea, Incompetenţa şi Mediocritatea”, scrie judecătorul

Trăim în țara valorilor întoarse! Citesc cu uimire adresa garantului independenţei Justiţiei: Calea Plevnei. Își mai amintește cineva ce s-a realizat la Plevna? Acolo România şi-a proclamat independența faţă de Imperiul Otoman. Cum a reuşit? Cu pierderi de oameni, vărsare de sânge şi curaj. În 2023, în Calea Plevnei, s-au adunat laolaltă Laşitatea, Incompetenţa şi Mediocritatea. Este locul de unde se dorește „împărțirea sărăciei”, (…) „care ar putea ajuta la rezolvarea unor situații punctuale stringente” („Ei! cum le spui dumneata, să tot stai s-asculţi; ca dumneata, bobocule, mai rar cineva!”).

Strategia împarte sărăcia reprezintă o altă dovadă de amatorism pe lângă cea furnizată de „chemarea la glie” a pensionarilor judecători, care au devenit o paria a unui sistem pe care l-au servit bine, rău, aşa cum au ştiut şi au putut. Potrivit declarației „celui mai important om din Magistratură”, referitoare la modificările legislative din domeniul pensiilor de serviciu: „din partea judecătorilor şi procurorilor în funcție, la nivel de CSM feedback-ul este bun. Noi nu avem persoane care să nu fie mulțumite. (…) Din ce am înțeles eu, nemulțumiți sunt foștii colegi, care acum sunt pensionari și care au beneficiat de anumite pensii, mai mari, care acum urmează să scadă. Se face o impozitare şi va fi o scădere.” Pentru o astfel de poziție care exprimă profundul respect faţă de cei aflaţi la pensie, într-o societate ideală, secretarul general ar fi trebuit să se autodetaşeze ca judecător în Kamceatka sau în Insulele Kurile, măcar pentru 45 de ani. (...)

V-aş numi „Groparul judecătoriilor”, dar ar fi presupus să săpaţi groapa justiţiei cu propriile mâini. Garantul independenţei este însă perspicace. El nu se murdărește pe mâini, nu ia hârlețul în mână, nu îngenunchează, ci angajează pe altcineva. Sunteți un veritabil antreprenor de pompe funebre. Reflexul a fost până acum de a critica, în mare măsură, partidele politice („clasa politică”), care ar fi fost vinovate de așezarea la cinci metri sub pământ a Justiţiei („au dorit dintotdeauna subjugarea puterii judecătoreşti”). Dacă este adevărat ceea ce spuneţi „pe surse”, acestea nu ar fi reuşit să o facă în toţi anii de până acum fără complicitatea şi incompetența reprezentanților puterii judecătoreşti, dublate de frica sistematic indusă corpului profesional al magistraților”, scrie Costică Ciocan într-un articol din noiembrie 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.