Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CJ Arad caută soluţii pentru integrarea migranţilor în comunitate: 'În acest moment sunt subiectul discriminărilor rasiale'

wsj.com
germania imigranti forta de munca

Consiliul Judeţean (CJ) Arad caută soluţii pentru integrarea migranţilor în comunitate, prin acces la locuri de muncă, sănătate sau educaţie, o dezbatere pe această temă având loc, miercuri, cu participarea a 40 de invitaţi în special din instituţii publice, care au concluzionat că migranţii sunt "subiecţii discriminării pe criterii rasiale".

Dezbaterea a avut loc la sediul CJ Arad, în cadrul Proiectului "EU-BELONG: O abordare interculturală a integrării migranţilor în regiunile Europei". CJ Arad este partener alături de alte 11 autorităţi regionale europene în proiectul condus de Adunarea Regiunilor Europene (ARE). Proiectul este cofinanţat de Fondul pentru Azil, Migraţie şi Integrare al Uniunii Europene şi susţinut de instituţii şi organizaţii internaţionale, precum Consiliul Europei, Organizaţia Internaţională pentru Migranţi şi Comitetul European al Regiunilor.

La întâlnirea moderată de directorul executiv al Consiliului Judeţean Arad, Andrei Ando, şi Lavinia Terpea - coordonatorul Compartimentului Relaţii Externe la Consiliul Judeţean, au participat 40 de invitaţi din diverse instituţii, cum ar fi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Camera de Comerţ, primării, dar şi partide politice.

Participanţii au pus în discuţie îmbunătăţirea accesului la piaţa muncii şi incluziune economică, asigurarea accesului la educaţie, la sistemul naţional de sănătate publică, participarea civică şi politică a migranţilor, combaterea discriminării.

"În judeţul nostru trăieşte o largă comunitate de migranţi, în special din estul Europei şi din Asia. Participanţii la dezbaterea de astăzi au concluzionat că aceştia sunt subiecţii discriminării pe criterii rasiale, în ce priveşte migranţii asiatici, şi că există stereotipuri care determină prejudecăţi în rândul opiniei publice în legătură cu migranţii. Din acest motiv dorinţa lor de vizibilitate este scăzută şi în majoritate copleşitoare refuză să îşi asume un activism civic sau politic", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Andrei Ando a adăugat, pentru AGERPRES, că în acest moment în judeţul Arad lucrează câteva mii de migranţi, majoritatea din Sri Lanka, Pakistan, India şi Ucraina, dar aceştia au nevoie de acces şi la alte servicii.

"Proiectul finanţează realizarea unei strategii de integrare a migranţilor pornind de la nivel regional până la factorii de decizie europeni. Pot să vă spun ca la nivelul judeţului Arad există câteva mii de migranţi care în acest moment sunt angajaţi în diverse companii, care au nevoie de asemenea de acces la sănătate, divertisment, servicii sociale, acte administrative şi să trăiască o viaţă normală", a spus Ando.

O nouă dezbatere va avea loc joi, având ca subiect "Îmbunătăţirea competenţelor interculturale ale autorităţilor regionale şi locale în contextul integrării interculturale a migranţilor".

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 36 de luni (2022-2025), având ca scop final îmbunătăţirea sentimentului migranţilor de apartenenţă la noile comunităţi din care fac parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.