Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CJUE PARAFEAZĂ - Să spui că nu angajezi o persoană homosexuală este DISCRIMINATORIU

yabiladi.com
cjue

Libertatea de exprimare nu acoperă declaraţiile angajatorilor împotriva homosexualilor, a arătat joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) prin decizia împotriva unui avocat italian, consemnată de dpa, citată de Agerpres.

Avocatul Carlo Taormina, celebru în mass-media, a declarat într-un interviu la radio în 2013 că nu ar angaja niciodată un homosexual şi nu ar solicita serviciile profesionale ale unei persoane gay. Asociaţia Avocaţilor Italieni pentru Drepturile LGBTI "Rete Lenford" l-a dat în judecată pentru afirmaţia sa şi a câştigat în primele două instanţe din Italia.

Cazul a ajuns la Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă de la Roma, care a cerut CJUE să ia o decizie preliminară. Magistraţii europeni au stabilit că Taormina a încălcat directiva UE împotriva discriminării.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe: cum se celebrează și ce este intezis în această zi

"Declaraţiile care denotă fobie faţă de homosexuali constituie discriminare la angajare şi locul de muncă dacă sunt făcute de o persoană care are sau despre care se poate considera că are o influenţă decisivă (...) asupra politicii de recrutare", a arătat CJUE într-un comunicat. Decizia este valabilă chiar dacă nu a început şi nu era planificată nicio procedură de recrutare, a stabilit instanţa cu sediul în Luxemburg.

CJUE consideră că "libertatea de exprimare nu este un drept absolut (şi) poate face obiectul unor limitări", inclusiv pentru apărarea "principiului tratamentului egal la angajare şi locul de muncă".

În urma decizii CJUE, Curtea de Casaţie a Italiei poate da o sentinţă definitivă în cazul lui Taormina.

Avocatul judecat a fost parlamentar din partea partidului Forza Italia condus de Silvio Berlusconi şi a deţinut pentru scurt timp funcţia de secretar de stat în Ministerul de Interne de la Roma, în 2001.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.