Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clădirile publice din România vor fi incluse într-o acțiune de măsurare a concentrației de radon, un gaz cu efect cancerigen

cancer

Un operator economic, care are ca acționar UBB Cluj-Napoca și un laborator al Facultății de Știința și Ingineria Mediului, va începe de la sfârșitul lunii noiembrie o acțiune la nivel național de măsurare a concentrației de radon, un gaz cu efect cancerigen, din toate clădirile publice din România, anunță MEDIAFAX.

Șeful Laboratorului de Încercări Radon „Constantin Cosma” din Cluj-Napoca, Alexandra Cucoș, a declarat, joi, la o dezbatere organizată la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului a UBB, că, printr-o directivă europeană din 2013, radonul a fost recunoscut ca principal factor de mediu cancerigen pentru populație.

„În momentul de față suntem într-o rețea de dezvoltare a unor entități private sub cupola unui operator economic, cu acționar UBB și Laboratorul de Încercări Radon din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului a UBB, care va avea capacitatea să măsoare concentrația de radon din toate clădirile publice cu locuri de muncă, școli și grădinițe din România. Acțiunea de măsurare va fi una la nivel național și va începe la sfârșitul lunii noiembrie. Deținătorii acestor clădiri trebuie să ne contacteze pentru a putea efectua aceste măsurători. Printr-o directivă europeană din 2013, radonului i-a fost asumat oficial rolul de principal factor de mediu cancerigen pentru populație, fiind unul din elementele care se regăsesc în resursele naturale ale planetei. Măsurarea concentrației de radon în interior devine obligatorie prin legislația românească din august 2019, iar acțiunea noastră va dura până în anul 2021”, a spus Cucoș.

Citește și: Ludovic Orban anunță SCHIMBAREA radicală: Cine primește bani cu PRIORITATE în sistemul de Educație

Potrivit acesteia, măsurarea concentrației de radon are rolul de a reduce rata de cancer pulmonar și rata de deces prin cancer, prin aplicarea unor măsuri de control și soluții de remediere dacă se depășește pragul de risc.

Medicul chirurg pneumolog Dan Nicolau a declarat la rândul său că radonul se situează pe locul 2 după fumat ca și cauză de apariție a cancerului pulmonar.

„Radonul este, poate, mai periculos decât fumatul, deoarece fumatul este o chestiune voluntară, dar cu acest gaz, radonul, pe care ți-l dă pământul, ce faci? Habar nu ai că trăiești într-un mediu care te poate afecta și de care te poți feri, dacă știi despre existența radonului și măsurile de prevenție. Este nevoie de o ventilație adecvată a clădirilor, de materiale de construcții, folosite mai ales la partea de fundație, dar și de efectuarea unor analize medicale o dată pe an”, a spus Nicolau.

Facultatea de Știința și Ingineria Mediului împreună cu Centrul pentru Cercetări Aplicate de Mediu și Laboratorul de Încercări Radon „Constantin Cosma” din cadrul UBB au organizat, joi, de Ziua Europeană a Radonului, dezbaterea „Controlul radonului în clădiri cu acces public și cu locuri de muncă din România în contextul legislativ actual”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.