Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Manda: Generalul Dumbravă spune că nu a încercat să influenţeze vreo decizie a judecătorilor sau procurorilor

Dumitru Dumbravă

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a afirmat că generalul SRI Dumitru Dumbravă susţine că deşi a fost la diferite instanţe, nu a încercat să influenţeze decizia judecătorilor sau procurorilor.

"A fost întrebat dacă e adevărat că a fost văzut la Curtea de Apel Bucureşti, la ÎCCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unităţile de parchet. Răspunsul a fost 'da', a participat, dar niciodată, aşa spune domnul Dumbravă, nu a încercat să influenţeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz", a declarat Manda miercuri după ce generalului SRI Dumitru Dumbravă a fost audiat de Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI. 

Audierea a vizat perioada când Dumbravă a ocupat funcţia de şef al Direcţiei juridice din SRI. 

Referindu-se la ceea ce făcea Dumbravă la instanţele respective, Manda a spus: "A dat o serie de exemple, fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriştii pe care îi avea în subordine şi care susţineau în instanţă elemente care sunt de competenţa SRI. A spus că doar când i s-a solicitat un punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie. (...) A mai spus că a interacţionat cu procurori, judecători din zona de drepturi şi libertăţi, mai ales acolo unde SRI avea această atribuţie de eliberare a mandatelor pe siguranţa naţională". 

Manda a mai menţionat că a fost abordat subiectul "câmpului tactic". 

"Domnul general Dumbravă nu neagă articolul din presă, spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic, nu vorbea despre influenţarea justiţiei, ci mai degrabă de urmărirea altor persoane, în sensul că inculpaţii ar putea să influenţeze actul de justiţie şi că în acest sens era un atribut şi o implicare a SRI. A dat exemple de experţi şi judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experţi care făceau expertize şi stabileau prejudiciu zero", a adăugat Manda. 

Preşedintele Comisiei SRI a subliniat că Dumbravă a admis că existau echipe mixte de ofiţeri SRI şi procurori, dar că "ofiţerii SRI asigurau suport tehnic, logistic şi suport juridic". 

"Spunea domnia sa că existau momente în care procurorul solicita un punct de vedere juridic al ofiţerilor SRI, despre care încă nu ştim dacă se încadrează cu totul în legislaţie", a punctat Manda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.