Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Năsui: Ajutoarele pentru HoReCa vor fi emise cât de curând

epochtimes-romania.com
Claudiu Năsui

Legislaţia secundară pentru ajutoarele pentru HoReCa va fi emisă imediat ce vom avea legile care sunt la promulgare la preşedinte, a declarat miercuri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, menţionând că schema va deveni funcţională "cât de curând".

"Ajutoarele pentru HoReCa, în secunda acesta avem legile care sunt la promulgare la preşedinte, este vorba de legile de aprobare a două Ordonanţe de Urgenţă care au suferit câteva modificări importante în Parlament. Normele de aplicare pentru această schemă sunt deja în transparenţă, în conformitate cu legile care urmează să fie adoptate. Deci, în momentul în care sunt promulgate, imediat putem să emitem şi legislaţia secundară, iar platforma STS, platforma electronică este în lucru (...) Lucrurile avansează şi sperăm, cât de curând, să fie totul finalizat pentru a putea să-i dăm drumul" a explicat Năsui.

Ministrul a subliniat că tot procesul va fi digitalizat şi este nevoie ca firmele care aplică să aibă pregătit un certificat al unui auditor sau al unui expert contabil, la alegere, care sa certifice provenienţa pe CAEN-uri a cifrei de afaceri, scrie Agerpres.ro.

"Măsura este una care se referă la cifra de afaceri pe anumite CAEN-uri şi atunci trebuie să facem 20% din această sumă. Mesajul meu pentru toată lumea e: cei care vor să aplice pe această măsură să-şi facă din timp, să-şi fi depus deja situaţiile financiare, dacă nu să o facă mai repede, dar mai ales să aibă şi acest certificat care să indice provenienţa pe CAEN-uri a cifrei de afaceri", a spus Claudiu Năsui.

Potrivit ministrului, aplicaţia, dezvoltată de STS, este în faza de testare, există nişte termene interne, pentru a grăbi lucrurile.

Întrebat când îşi vor primi operatorii economici banii, Năsui a răspuns că nu poate da o dată, dar se va merge foarte repede.

"Din momentul în care vom porni apelul de proiecte va fi o perioadă în care toată lumea va putea aplica. Nu există niciun motiv ca lumea să se îngrămădească, să fie aglomeraţie la început sau la sfârşit, pentru că toată lumea ia pro rata. Vom avea o perioadă în care toată lumea va putea aplica, tocmai de aceea am spus de acest certificat de provenienţă a cifrei de afaceri pe CAEN-uri, pentru ca toată lumea să fie pregătită, după care să avem evaluarea. Şi aici este o parte care nu ţine de minister, pentru că depinde cât de multe şi de complexe sunt cazurile care vin, pentru că mergem pe o legislaţie europeană temporară în cazul Covid, în care trebuie să analizăm şi să vedem toate întreprinderile partenere şi legat. Acesta este singurul element care poate să dureze mai mult sau mai puţin, în funcţie de ce firme solicită. Estimarea mea e că va fi făcută cât de repede. Şi mai este un lucru de care trebuie să ţinem cont ca să intre banii efectiv. Măsura fiind pro rata, toată lumea luându-şi banii, sau mai puţin în funcţie dacă se depăşeşte bugetul total alocat, trebuie să facem toate alocările până se dau banii. Adică nu o să mai fie cazul de la Măsura 2 în care unii îşi iau banii şi alţii nu. Pur şi simplu îşi iau toţi sau nu îşi ia nimeni", a punctat ministrul Economiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.