Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Târziu (AUR): Diplomația română a ajuns de râsul curcilor. Nu reușește nici măcar să oprească tipărirea de manuale de așa-zisă 'limbă moldovenească'

Radu Pop

Liderul grupului AUR din Senat și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Claudiu Târziu, deplânge starea actuală a diplomației române și cere autorităților de la București să depună eforturi insistente pentru a-i determina pe omologii ucraineni să renunțe oficial și definitiv la folosirea sintagmei sovietice de „limbă moldovenească” la nivel de stat și în spațiul public.

''Sub Klaus Iohannis și Bogdan Aurescu, diplomația română a ajuns de râsul curcilor. Nu reușește nici măcar să oprească tipărirea de manuale de așa-zisă ''limbă moldovenească” în Ucraina, deși Republica Moldova a renunțat la această sintagmă de origine sovietică, iar România sprijină puternic Kievul în contextul agresiunii militare a Rusiei. Cum este posibil ca încă să se mai predea ''limba moldovenească'' în regiunea Odesa, când lucrurile sunt cât se poate de limpezi acolo? Nu mai surprinde pe nimeni eșecul aderării la Schengen, în acest context'', a declarat Claudiu Târziu.

Ucraina va continua să tipărească manuale din așa-zisa ''limbă și literatură moldovenească”, va elabora programe școlare și va pregăti cadre didactice pentru a nu-i discrimina pe vorbitorii acestei limbi, a informat recent Ministerul Educației și Științei de la Kiev, potrivit Consiliului Național al Românilor din Ucraina. Doar Kiev-ul și regiunea transnistreană controlată de Rusia mai susțin că ar exista o „limbă moldovenească”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.