Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Claudiu Târziu, reacție dură la proiectele privind autonomia Ținutului Secuiesc: 'O piesă de teatru proastă jucată de PSD și UDMR. Un atac împotriva statului'

claudiu tarziu

Potrivit liderului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, cele trei proiecte de lege inițiate de UDMR  privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc alcătuiesc un atac triplu împotriva statului naţional consfinţit de Constituţie". El a calificat proiectele drept "o mascaradă PSD-UDMR.

“Nu, nu suntem de acord cu modificarea constituțională astfel încât România să fie regionalizată. Noi trebuie să ne păstrăm statul unitar, suveran, independent și indivizibil, așa cum este astăzi în Constituție” – a spus Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Senat, în încheierea discursului său la dezbaterile de astăzi pe marginea a trei proiecte de lege inițiate de UDMR “privind statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc”.

Liderul AUR consideră că aceste ultime sedințe de plen din anul 2023 ale Camerei Deputaților și Senatului reprezintă doar o formă mincinoasă de manipulare, o piesă de teatru cu actori falși, prin care atât PSD, cât și UDMR încearcă să se relegitimeze în fața propriilor electorate. “Social-democrații vor prin aceasta să pară un partid patriotic, păcălindu-și alegătorii, așa cum o fac de peste trei decenii. La rându-i, UDMR livrează ceea ce își imaginează această formațiune că își dorește propriu său electorat: spirit revizionist, revanșard, iredentist și antiromânesc. Astfel și-a educat UDMR electoratul, deci asta așteaptă electoratul de la UDMR” - a declarat Claudiu Târziu, care a mai afirmat că liderii UDMR din Senat nu pot păcăli pe nimeni când susțin că cele trei proiecte de lege nu-i reprezintă, fiind generate de o parte radicală a formațiunii.

Liderul senatorilor AUR consideră că cele trei proiecte ale autonomiei ținutului secuiesc se constituie într-un atac cu tot atâtea ținte. “Înprimul rând, sunt un atac împotriva statului național consfințit prin Constituție. Apoi, un atac contra comunității maghiare în ansamblu, și celei a secuilor în particular, pentru că urmărește segregarea acestora pe criterii etnice, lipsindu-i pe acești oameni de posibilitatea de a se dezvolta cultural și profesional, deci de a-și găsi un loc de muncă oriunde în România, iar astfel să rămână prizonieri ai UDMR și ai unei mentalități depășite, ba chiar rușinoase în secolul 21. Și, deloc în ultimul rând, acesta este un atac împotriva armoniei sociale. România asigură minorităților naționale cele mai multe drepturi și libertăți din UE, din Europa și poate chiar din lume. Or, dacă o minoritate este alimentată mereu cu nemulțumiri și ațâțată contra majorității, aceasta duce la dizarmonie. Și să nu uităm că aceste practici au provocat în trecut chiar violențe grave. Noi trebuie să evităm aceste evoluții, prin urmare votăm contra acestor trei proiecte de lege” - a conchissenatorul AUR Claudiu Târziu.

După ce au căzut la vot în Camera Deputaților, vineri Senatul a respins cu un vot covârșitor trei proiecte care vizau autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România și o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.