Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clemență la Teheran: Ayatollahul Ali Khamenei graţiază 80.000 de deţinuţi

Grand Ayatollah Ali Khamenei

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a graţiat peste 80.000 de deţinuţi, au relatat luni media de stat, citate de DPA.

Este de aşteptat ca mulţi dintre cei eliberaţi să fie persoane arestate în urma valului de proteste antiguvernamentale. Recent au fost eliberaţi activişti pentru drepturile omului.

Deciziile de graţiere dispuse de Khamenei au fost luate în februarie, cu puţin timp înainte de marcarea Revoluţiei Islamice din 1979. Măsuri similare au fost luate şi în ultimii ani în jurul acestei aniversări.

Graţierea nu li se aplică persoanelor condamnate pentru spionaj, crimă sau vandalizarea ori incendierea unor clădiri guvernamentale sau militare.

Criticii regimului spun că aceste graţieri sunt un mijloc de a încerca să-i împace pe demonstraţi după ce conducerea politică şi religioasă a Iranului a fost supusă unei presiuni din cauza tendinţelor autoritariste.

Activiştii pentru drepturile omului afirmă de asemenea că o graţiere necesită în primul rând o condamnare, astfel că deţinuţii trebuie să se autoincrimineze pentru a putea fi eliberaţi.

În septembrie anul trecut au izbucnit ample proteste de stradă după moartea, în arestul poliţiei, a tinerei iraniene de origine kurdă Mahsa Amini, reţinută pentru că nu ar fi purtat corespunzător vălul islamic.

Guvernul iranian a acuzat ţările occidentale că promovează aceste proteste, care au o importantă componentă feministă, cu scopul de a provoca o schimbare de regim în Republica Islamică.

Represiunea regimului a făcut ca protestele să se stingă. Aproape 500 de oameni au murit în timpul protestelor şi patru manifestanţi au fost spânzuraţi de către autorităţi.

Manifestaţiile au declanşat cea mai mare criză din Iran din ultimele decenii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.