Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Climat: Fără o declaraţie comună UE-China din cauza unui diferend comercial

crestere economica, UE

China şi Uniunea Europeană nu au reuşit, vineri, la Bruxelles, să dea publicităţii o declaraţie comună privind schimbările climatice, din cauza divergenţelor persistente legate de chestiunile comerciale, a făcut cunoscut o sursă europeană, citată de AFP. "UE şi China nu au semnat o declaraţie scrisă în domeniul climatului din cauza divergenţelor asupra 'statutului de economie de piaţă' al Chinei", a explicat această sursă.

"UE şi China sunt de acord cu totul, cu excepţia chestiunii comerţului, însă diferenţele sunt pe cale să se aplaneze", a precizat la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Europenii, ca şi americanii, refuză să acorde Beijingului statutul de economie de piaţă, pe care îl acuză de dumping în anumite sectoare, în special în industria oţelului. A doua putere economică la nivel mondial, China este de părere că are dreptul la acest tratament care i-ar fi mai favorabil decât cel rezervat în prezent. De altfel, în primăvară a depus un recurs în faţa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a protesta faţă de atitudinea europenilor. "În ce priveşte problemele legate de excedentele din industria oţelului şi comerţ, suntem pe punctul de a ne apropia poziţiile, dar deocamdată nu am ajuns la acest lucru", a recunoscut preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cursul unei conferinţe de presă, amânată cu câteva ore de contenciosul comercial, conform Agerpres.

În momentul în care China a aderat la OMC în 2001, s-a menţionat că restul ţărilor membre ale organizaţiei pot să o considere timp de 15 ani ca o economie închisă, ceea ce le-a permis partenerilor săi să beneficieze de a anumită marjă de manevră privind taxele vamale asupra exporturilor sale în caz de dumping. Această perioadă s-a încheiat în decembrie 2016, dar UE şi Statele Unite au decis să păstreze reguli severe care le protejează împotriva produselor chinezeşti la preţ redus inundându-le pieţele. China consideră că refuzul de a i se acord statutul de economie de piaţă este un exemplu de "protecţionism mascat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.