Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Clujenii au votat: Vor copaci inteligenți, acoperișuri verzi și pereți verticali pentru clădiri

cluju.ro
cluj napoca

Proiecte privind plantarea unor copaci inteligenți, construirea de pereți verticali pentru clădiri sau realizarea unui perete legal pentru artă stradală au primit cele mai multe voturi din partea clujenilor.Când s-a lansat ideea, în 2017,clujenii propuneau o tiroliană și WC-uri publice automatizate, anunță MEDIAFAX.

Clujenii au votat 15 proiecte în proiectul de bugetare participativă lansat de Primărie.

Citește și: SURPRIZĂ din PSD: Claudiu Manda anunță că social - democrații sunt cea MAI MARE FORȚĂ politică din Dolj

Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că sunt și proiecte care pot fi finanțate cu sume mici, de câteva mii de euro.

„Luni s-a încheiat finalizarea votării în procesul de bugetare participativă al Primăriei Cluj-Napoca fiind aprobate 15 proiecte care vor primi finanțare din bugetul local pe anul viitor. Cele mai multe voturi – 428 - le-a obținut proiectul , care prevede plantarea de copaci cât mai mari în tot orașul, astfel încât să se elimine poluanții prezenți în aer, copaci inteligenți pentru purificarea aerului, fațade verzi sau pereți verticali pentru clădiri sau garduri vii între străzi și trotuare. Acesta este evaluat la 150.000 de euro. Alte proiecte se referă la realizarea unui perete legal pentru artă stradală, care ar costa 2.000 de euro, sau construirea de acoperișuri și fațade verzi, evaluat tot la 150.000 de euro”, au spus reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca.

Alte proiecte prevăd instalarea unor semafoarte inteligente pentru mașini în intersecțiile unde tramvaiul trece prin mijlocul rondului verde, dar și o minirampă din ciment pentru zona cartierului Mărăști unde să se poată practica skateboardingul indiferent de vreme.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Cluj-Napoca încă din anul 2017, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii clujene se transformă în realitate.

„Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local. Iar locuitorii municipiului Cluj-Napoca votează pe un site dedicat aceste proiecte inițiate de concetățenii lor”, au explicat reprezentanții municipalității.

Citește și: Dacian Cioloș a vorbit deja cu președintele Klaus Iohannis: mesajul transmis de liderul PLUS

În primul an în care clujenii au putut decide proiectele orașului, oamenii au propus, printre altele, o tiroliană, telegondolă, WC-uri publice automatizate, baie publică sau un Muzeu al Figurilor de Ceară. Unul dintre primele proiecte depuse se referea la introducerea unei zile de muncă la fiecare 365 de zile, obligatorie, în folosul comunităţii pentru fiecare locuitor al oraşului. Un alt clujean propunea construirea unei tiroliene din cartierul Bună Ziua care să îl transporte până în centrul oraşului, iar un altul se referea la înfiinţarea de toalete publice care îşi fac singure, automatizat, curăţenia şi dezinfectarea.

Totodată, printre proiectele finanțate în 2018 s-au numărat mansardarea unor şcoli, creşterea siguranţei pietonale la treceri de pietoni prin instalarea de indicatoare rutiere luminoase permanente, realizarea unui parc în cartierul Între Lacuri, amenajarea spaţiilor publice cu unităţi de colectare inteligentă a gunoiului sau trotinete electrice în sistem de închiriat, etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.