Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CMR îi răspunde lui Teodorovici: 'Medicii se bucură de încrederea a 58% , politica Guvernului în sănătate de doar 14%'

colegiul medicilor

Reprezentanții Colegiului Medicilor din România au precizat în contextul declarațiilor ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, privind tema „calității umane” în sistemul de sănătate, că potrivit unui sondaj din 2018 „medicii se bucură de încrederea a 58%, politica Guvernului în sănătate de 14%”, anunță MEDIAFAX.

Reprezentanți ai Colegiului Medicilor din România au precizat, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, că declarațiile ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, respectiv ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea lansate recent în spațiul public „au produs indignare în rândul medicilor”.

Citește și: Silviu Mănăstirea anunță că lui Klaus Iohannis i se pregătește o cursă! Operațiunea specială declanșată de USR

Principalele nemulțumiri la care reprezentanții CRM fac referire viează declarația ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici făcută în cadrul unei conferințe dedicată sectorului sănătății, potrivit căreia „ceea ce lipseşte în sistemul sanitar, este calitatea umană. 100% din populaţie ar spune acelaşi lucru”, respectiv declarația ministrului Sănătății, care viza lansarea în spațiul public a ideeii conform căreia vor fi trimiși în spitale pacienți "sub acoperire" pentru a identifica angajații care „condiționează actul medical de mită”.

Potrivit aceleiași surse, declarația ministrului Teodorovici este „nefondată”, el exprimând mai mult „o opinie personală” în acest sens.

„Mai mult, un sondaj din 2018 arată că, medicii se bucură de încrederea a 58% în timp ce sistemul de sănătate întrunește satisfacția a 30% din cetățeni. Starea spitalelor mulțumește doar cu 18%, în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătății este apreciată doar de 14%. Aşadar, aproape 60% dintre românii chestionaţi cred în medicii noştri, conform unui studiu de tip Omnibus lansat in 2018 de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională –(CURS)”, precizează reprezentanții CMR.

Reprezentanții CRM au menționat faptul că din totalul celor 58.000 de medici din România, doar 300 sunt condamnaţi definitiv de instanţe pentru fapte de corupţie și că acest lucru nu face „decât să întărească afirmaţia pe care o facem şi noi că, nu corupţia medicului este cea care caracterizează sistemul de sănătate din România. Caracteristica sistemului de sănătate este valoarea profesională şi umană a angajaţilor din sistem”, spune sursa citată.

Citește și: Simona Halep i-a luat fața Vioricăi Dăncilă! Reacție uluitoare în Parlamentul European

„Pe lângă acestea, este vorba despre abnegaţia umană, empatia, sacrificul de sine, burnout-ul miilor de medici care muncesc în program continuu, în gărzi, uneori succesive, uneori în condiţii improprii, adesea sub presiunea pacienţilor şi a aparţinătorilor, adesea fără încadrarea umană corespunzătoare, adesea fără mijloace tehnice corespunzătoare”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții CMR au mai precizat prin intermediul comunicatului că „acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul. Sigur că, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie”.

Ei au precizat în contextul măsurii „pacientului acoperit”, lansată de ministrul Sănătății în spațiul public că e o acțiune „preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic” și că acest lucru nu înseamnă „decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului”.

Citește și: Rareș Bogdan a explodat în Parlamentul European: ‘Așteptăm dovada că nu am fost mințiți! Suntem santinela civilizației’ ,

Reprezentanții CMR au precizat prin intermediul comunicatului că această măsură poate avea ca principal efect situația neplăcută în care „oricare pacient care intră în insituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori”.

Preşedintele CMR, dr. Gheorghe Borcean a declarat prin intermediul comunicatului emis de Colegiul Medicilor din România că în locul ministrului Sănătății, Sorina Pintea, ar insista să vorbească „despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătății, aş vorbi despre creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii şi, cu siguranţă, aş insista asupra a ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină. Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor. Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.