Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA a amendat Realitatea Plus cu 15.000 de lei pentru afirmaţii neprobate în emisiuni electorale

realitatea plus

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, în şedinţa de marţi, postul Realitatea Plus cu amendă de 15.000 de lei pentru încălcări ale prevederilor din Codul audiovizualului în emisiuni electorale din perioada 28 august-17 septembrie.

CNA a analizat modul în care a fost reflectată cea de a treia săptămână din campania electorală pentru alegerile locale din acest an (11-17.09.2020) la posturile centrale de televiziune Realitatea Plus, România TV şi B1 TV, potrivit news.ro.

Citește și: Rareș Bogdan se pune contra lui Ludovic Orban: ‘Când Kelemen Hunor ne va recita în fiecare dimineață articolul 1 din Constituție’

Amenda de 15.000 de lei a fost postului Realitatea Plus pentru ediţii ale emisiunii „100% Tu decizi” difuzate în perioada 28.08 - 17.09.2020 cu încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) şi (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Consiliul a reţinut şi ediţia din 03.09.2020, în care s-au făcut referiri la Neculai Onţanu fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 40 alin. (1) din Cod care prevede că „în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”.

Citește și: Ultim moment! BEC a publicat noile procente pentru Primăria Capitalei și sectoare. Ce noi schimbări au apărut

La stabilirea sancţiunii s-au avut în vedere şi emisiunile „Culisele puterii” (ediţia din 13.09.2020) şi „Jocuri de putere” (din 16.09.2020), în cadrul cărora au fost încălcate dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. a) şi cele ale art. 40 alin. (1) şi (2). Pentru cea de a doua emisiune s-a ţinut cont şi de încălcarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Cod care precizează că „moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea”.

Postul B1 TV a primit somaţie publică pentru că, la difuzarea unor emisiuni transmise în perioada 11-17.09.2020, nu a respectat dispoziţiile art. 8 alin. (3) şi nici pe cele ale art. 11 alin. (1) din Decizia CNA nr. 475/2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.