Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA 'fuge' de RĂZBOIUL FCSB-Steaua: Sesizările referitoare la denumirile unor echipe de fotbal nu sunt de competenţa instituţiei

Inquam Photos / Bogdan Buda
Inquam coregrafie FCSB steaua

Sesizările primite de Consiliul Naţional al Audiovizualului referitoare la modul în care sunt denumite unele echipe de fotbal în cadrul emisiunilor radio/ TV sau în timpul transmisiunilor sportive nu intră în sfera de competenţă a instituţiei, anunță Agerpres.

"CNA a făcut mari eforturi logistice pentru a analiza fiecare aspect semnalat în sesizările dumneavoastră, dar vă informăm că majoritatea nu intră în sfera de competenţă a instituţiei, Consiliul putând transmite, eventual, doar adrese prin care să recomande radiodifuzorilor să aibă în vedere denumirile/ siglele aflate pe site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal sau, după caz, al Federaţiei Române de Fotbal", precizează Consiliul, într-un răspuns postat joi pe site-ul instituţiei, semnat de vicepreşedintele CNA Nicolaie Bălaşa-Sorescu.

CNA arată că a primit numeroase sesizări referitoare la emisiuni sau transmisiuni sportive difuzate de mai mulţi radiodifuzori, cu privire la modul în care prezentatorii/ comentatorii şi/ sau invitaţii s-au referit la unele echipe de fotbal, precum şi la afişarea pe ecran a siglelor şi denumirilor integrale ale acestora.

În contextul discuţiilor despre istoricul FCSB, CNA precizează că "este firesc să se menţioneze numele Steaua, acesta fiind singurul nume de la acel moment".

"Referitor la denumirile din prezent ale celor două echipe, Steaua şi FCSB, ţinând cont de Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 3425/2014, precum şi Decizia Curţii de Apel Bucureşti nr. 989A/2016, au fost situaţii când, în anii anteriori, Consiliul a atenţionat sau a aplicat, după caz, sancţiuni radiodifuzorilor, atunci când a constatat nerespectarea unor dispoziţii privind informarea corectă a publicului", se arată în răspunsul CNA.

Totodată, membrii Consiliului informează că, având în vedere că la nivel european, UEFA acceptă afişarea pe ecran a denumirilor prescurtate ale echipelor de fotbal, pentru o eficientizare a informaţiilor transmise, "radiodifuzorii au libertatea de a informa şi în acest mod publicul, nefiind astfel considerată o încălcare a prevederilor legale".

În privinţa echipelor de fotbal din Craiova, Consiliul a fost de acord cu folosirea denumirilor prescurtate ale celor două echipe, respectiv FCU şi CSU, în comentariile din cadrul meciurilor, din motive ce ţin de precizările făcute anterior. În context, membrii CNA au reamintit radiodifuzorilor că, potrivit art. 82 din Codul audiovizualului, "în cazul transmisiei unei competiţii sportive, cu excepţia competiţiilor UEFA şi FIFA, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a afişa permanent competitorii, scorul şi minutul".

CNA a analizat, în şedinţe publice în zilele de 28 octombrie şi în cele de miercuri şi joi, rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate pentru emisiuni difuzate în perioada iulie - octombrie 2021 de posturile de televiziune Digi Sport 1, Telekom Sport 1, Look Sport+, Pro TV şi de postul de radio Gold FM, membrii Consiliului vizionând, sau, după caz, ascultând secvenţe relevante din emisiuni şi audiind punctele de vedere exprimate de reprezentanţi ai radiodifuzorilor, prezenţi la şedinţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.