Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNA pune 'tunurile' pe postul România TV: amendă de 10.000 de lei la ultima ședință

M. C.
romania tv

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, România TV cu 10.000 de lei pentru încălcarea dreptului la imagine, informează AGERPRES.

Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru ediţia din data de 4 octombrie a emisiunii "Punctul Culminant" şi a decis să sancţioneze România TV cu amendă de 10.000 de lei.

CNA susține că la difuzarea ediţiei au fost încălcate prevederile articolului 40 alineatului 1, ale articolului 64 alineat 1, litera b, precum şi cele ale articolului 65 litera c din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Printre titlurile afişate pe ecran s-au regăsit: "Operaţiune neomarxistă uluitoare: atac la vârful statului", "Imediat: Cine coordonează ampla operaţiune a neomarxiştilor".

Potrivit deciziei CNA nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, articolul 40, la alineatul 1, prevede că "în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt".

La articolul 64, alineatul 1, se precizează: "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

Articolul 65 spune: "în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment".

Alte amenzi

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis să sancţioneze cu amendă de 10.000 de lei societatea Tezaur TV S.R.L. din Bucureşti (Melos TV), pentru nerespectarea prevederilor articolului 54 alineatul 2 din Legea audiovizualului numărul 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, conform cărora "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la articolului 54 alineatul 1 literele. b şi e".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.