Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNAS, precizări pentru persoanele care nu au primit cardul de sănătate

card sanatate

Cele aproximativ 500.000 de persoane care nu au primit cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale decontate de CNAS si dupa data de 1 mai, când acesta intra în vigoare, a declarat miercuri într-o conferinta de presa presedintele institutiei, medicul Vasile Ciurchea.

'Nu vreau sa existe mesaje de la furnizori ca daca nu ai cardul nu mai primesti niciun serviciu. Primesti serviciu medical. Sa presupunem ca un pacient ajunge la un furnizor de servicii fara a avea cardul, pentru faptul ca l-a uitat acasa, ca nu a dorit sa îl ia, ca nu l-a primit, ca l-a pierdut - în sistem se vede daca pentru pacientul respectiv a fost emis cardul. Daca acel card a fost initializat, se vede si asta. Acum, ma refer la cei aproximativ 500.000 de cetateni care nu au primit cardul si au nevoie de un serviciu medical: se duc la acel furnizor de servicii medicale unde au trimitere sau unde doresc, în functie de situatie si în sistem se vede daca a fost emis cardul. Atunci se pune întrebarea: nu ai dorit sa vii cu cardul sau cardul nu a ajuns? În oricare dintre situatii primeste serviciile medicale, noi le decontam furnizorilor serviciile medicale', a precizat Ciurchea.

El a subliniat ca în acele situatii serviciile acordate fara card vor fi atent monitorizate separat fata de serviciile acordate pe baza de card.

'Toata lumea trebuie sa stie ca aceste situatii sunt monitorizate separat. Vom avea în sistemul informatic o evidenta clara a acelor servicii medicale acordate fara a prezenta cardul. În perioada imediat urmatoare ne vom concentra pe aceste situatii. Nu dorim ca un pacient care din diverse motive nu a intrat în posesia cardului sa nu primeasca serviciu. Nu ne dorim ca un servicu acordat de un furnizor de servicii medicale sa nu îi fie decontat acestuia, dar sigur ca trebuie sa monitorizam aceste servicii, daca exista rea-vointa, nu vreau sa folosesc cardul sau furnizorul nu vrea sa foloseasca cardul, noi monitorizam toate aceste situatii', a spus reprezentantul CNAS.

Potrivit acestuia, dintre cele peste 14.000.000 de carduri tiparite pâna în prezent, au ajuns la pacienti mai mult de 96%.

'Aproximativ 500.000 de carduri de sanatate, dar numarul scade în fiecare zi, înca se mai afla la casele de asigurari iar aproximativ 340.000 sunt la medicii de familie. Un numar de 4.000.000 au fost initializate', a sustinut Vasile Ciurchea.

Referindu-se la discutiile aparute în ultima vreme potrivit carora exista posibilitatea ca cititoarele de card sa nu aiba semnal, Ciurchea a aratat ca si în aceasta situatie cardul lasa în cititor 'o amprenta' care este vizibila în sistemul informatic.

'În momentul în care ai introdus cardul în cititor, cardul lasa o amprenta. Chiar daca nu exista semnal, amprenta ramâne în cititor. Ea se vede în sistem. Furnizorii au timp 72 de ore sa ridice acele servicii în sistem', a explicat seful CNAS.

Medicul i-a sfatuit pe pacienti ca în cazul în care platesc un serviciu medical, sa nu ofere furnizorului si cardul. 'Serviciul este decontat de Casa, ai folosit cardul, nu-l platesti. Daca îl platesti, nu mai dai cardul', a afirmat Vasile Ciurchea.

El a mai precizat ca pe toti cei care împlinesc 18 ani sau care s-au asigurat, sistemul îi semnaleaza automat, se genereaza tiparirea cardului si acesta le va fi distribuit.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.