Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNAS spune că nu există prejudicii de proporții ale FNUASS

Sigla CNAS

Casa Națională de Asigurări de Sănătate precizează că, în urma auditului financiar efectuat de Curtea de Conturi asupra contului de execuție a bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru anul 2015, nu există "prejudicii de proporții ale FNUASS" și că va acționa pentru "recuperarea sumelor decontate nejustificat".

"Toate sumele menționate în Sinteza Curții de Conturi drept prejudicii sunt estimate, existența și valoarea reală a eventualelor prejudicii urmând să fie demonstrată ulterior prin verificări și controale ale CNAS și ale caselor de asigurări de sănătate din subordine la furnizorii de servicii medicale. Conform raportului menționat, din totalul de 97,209 milioane lei, cea mai mare parte a prejudiciului estimat (85,338 milioane lei) s-ar datora neactualizării prețurilor medicamentelor din Catalogul Național al Medicamentelor (CANAMED), situație care se află în curs de clarificare, conform procedurilor legale, între Ministerul Sănătății, CNAS și Curtea de Conturi", se arată într-un comunicat al CNAS, transmis miercuri Agerpres.

Cât privește restul prejudiciului estimat constatat de Curtea de Conturi — 11,871 milioane lei—, CNAS menționează că acesta rezultă, conform raportului, "din mai multe tipuri de decontări, cum ar fi, spre exemplu, decontarea unor rețete compensate 90% eliberate unor persoane care nu aveau dreptul de a beneficia de această facilitate (pensionari cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună)". "În acest caz, acordarea rețetei compensate 90% se bazează pe declarația pe propria răspundere a asiguratului că nu realizează venituri suplimentare, declarații care, în unele cazuri, se dovedesc a nu corespunde adevărului. Și în celelalte tipuri de decontări, având în vedere numărul imens de decontări care se efectuează anual (50,7 milioane rețete compensate, 6 milioane cazuri spitalizate etc.) este inevitabil să nu apară, în rare cazuri, abateri, neconcordanțe sau nereguli. Suma menționată anterior este în scădere față de anii precedenți, pentru același tip de probleme, și reprezintă 0,05% din totalul fondurilor gestionate de CNAS în anul 2015 (23.490 milioane lei). Deci în niciun caz nu se poate vorbi despre "prejudicii de proporții" — cu atât mai mult cu cât experiența anilor precedenți a arătat că o parte a prejudiciilor estimate nu se confirmă la controalele ulterioare", susține CNAS.

Față de cele constatate în urma auditului, CNAS dă asigurări că va urma cu rigurozitate recomandările Curții de Conturi și va acționa cu fermitate pentru recuperarea prejudiciilor ce vor fi constatate, precum și pentru prevenirea apariției unor noi cazuri de prejudiciere a FNUASS, având în vedere că "instituția are ca politică toleranța zero față de nereguli".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.