Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNMR propune MAPN înaintarea post mortem în grad, la gradul de Mareșal, a generalilor Eremia Grigorescu și Constantin Christescu

cnmr.ro

La propunerea AORR (organizație membră a CNMR) și a profesorului colonel Ion Giurca, CNMR va adresa Președintelui României și MAPN propunerea de înaintare post mortem în grad la gradul de Mareșal a generalilor Eremia Grigorescu și Constantin Christescu, cei doi generali care au avut un rol esențial în Primul Război Mondial.

„În România, demnitatea sau rangul de mareşal reprezintă cea mai înaltă treaptă în ierarhia gradelor militare. În ţara noastră, acest rang s-a acordat pentru prima dată regelui Ferdinand I, comandantul armatei, pentru contribuţia adusă de acesta la reîntregirea neamului românesc. Prin acordarea post mortem, a acestui grad Generalului Christescu și Generalului Grigorescu, dorim să arătăm modul în care urmașii lor ştiu să-și respecte, să-și onoreze și să-și cinstească eroii naționali care au avut un rol esențial în lupta pentru libertate și pentru realizarea României Mari”, a declarat Alexandru Cumpănașu, Președinte al CNMR.

Generalul Eremia Grigorescu şi-a dobândit titlul de onoare de Eroul de la Mărăşeşti prin tenacitatea și curajul său, cunoscut fiind de contemporanii săi drept un artilerist şi matematician eminent, dar și ca un ofiţer superior cu înaltă pregătire intelectuală şi militară, energic şi temerar și cu o condiţie exemplară în toate situaţiile. În timpul bătăliei de la Mărăşeşti din iulie - august 1917, generalul Eremia Grigorescu a fost numit comandant al Armatei 1, pe care a condus-o la victoria ce avea să-l consacre definitiv în galeria marilor conducători de oşti din istoria militară.

Generalul Eremia Grigorescu a fost cel ce a dat speranţă soldaților români atunci când aceştia au fost aproape să și-o piardă. Începând cu succesiunea luptelor de la Oituz, din anii 1916-1917 şi apoi cu marea bătălie de la Mărăşeşti, Eremia Grigorescu a dovedit că armata de neînvins a Puterilor Centrale, coordonată de Statul Major al germanilor, poate fi învinsă și oprită prin nemuritoarele cuvinte: „Pe aici nu se trece!” Generalul Grigorescu și-a înscris numele între iluştrii comandanţi militari români care au scris istoria națională și istoria militară românească.

Generalul Constantin Christescu a fost Șef al Marelui Cartier General în Primul Război Mondial, în perioada 1 aprilie - 9 noiembrie 1918. Generalul Christescu, un bun strateg și vizionar este artizanul victoriei obținute de armata sârbă aliată împotriva armatei bulgare, prin marea contribuție avută în anul 1913 la elaborarea planurilor de operații ale armatei române, în cel de-al doilea război balcanic. Și Generalului Christescu i se datorează cea mai mare victorie a armatei române din Primul Război Mondial, întrucât prin geniul său strategic și prin calitățile sale organizatorice, a reușit să organizeze și să pregătească armata română în Moldova, pentru lupta eroică și pentru biruința de la Mărășești, fapt ce a determinat admirația trupelor aliate dar și respectul armatelor inamice. Constantin Argetoianu, Președinte al Consiliului de Miniștri al României în perioada 28 septembrie 1939 - 23 noiembrie 1939, l-a considerat pe generalul Christescu o victimă a persecuțiilor politice ale liberalilor, care nu i-au recunoscut meritele din timpul războiului. Generalul Christescu a murit la data de 9 mai 1923 și i s-a refuzat înmormântarea la Mausoleul de la Mărășești, motiv pentru care a fost înmormântat în cimitirul Bellu din București.

„Ca o măsură îndreptățită și reparatorie și ținând seama și de practica altor state, considerăm ca oportună și necesară inițierea demersurilor în baza documentației elaborate de colonelul în retragere profesor Ion Giurca, pentru acordarea gradului de mareșal post-mortem generalilor Constantin Christescu și Eremia Grigorescu. Este de notorietate și evidentele istorice sunt indubitabile că atât în planificarea strategică a ofensivei din 1916 ca de altfel și în operația strategică de apărare în Carpați și ulterior pe linia Focșani, Nămoloasa, Galați, rolul celor două mari personalități militare este esențial și trebuie recunoscut ca atare. Pentru armonizare și amplificarea susținerii unei asemenea propuneri, colaborarea CNMR prin AORR cu Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Alexandru Ioan Cuza este benefică și necesară", a declarat Generalul Virgil Bălăceanu, Președintele Asociației Ofițerilor Români în Rezervă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.