DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CNMR solicită Camerei Deputaților să voteze în regim de urgență modificările la Legea Adopțiilor

vebidoo.de
adoptie copil

Familia ca instituție, are un rol esențial în societate și este considerată pe întreg mapamondul piatra de temelie a fiecărei națiuni, fiind cea care prin membrii săi oferă permanență, unitate, stabilitate și continuitate. La rândul său, Constituția României prevede faptul că “familia este cea care are dreptul și îndatorirea de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor și cea care trebuie să asigure condițiile necesare dezvoltării armonioase și complete a copiilor. ”Într-o societate ideală, familia biologică este cea care își asumă rolul de a educa și de a forma copilul adus pe lume. Din nefericire, în țara noastră ca și în multe alte țări, realitatea socială a demonstrat că există numeroase situații în care familia bilogică neputând să asigure copiilor adăpost, hrană, afecțiune, stabilitate și protecție, renunță la aceștia, abandonându-i sistemului de protecție a copilului și implicit reprezentanților acestuia, centrele de plasament.

Pentru acești copii, singura garanție a faptului că vor crește și se vor dezvolta armonios rămâne o posibilă familie adoptivă.În prezent, cu toate că în România există circa 55.000 de copii în sistemul de protecție care sunt victime ale abandonului sau abuzului familial, doar  3.250 dintre aceștia  sunt adoptabili și pot  avea  implicit șansa la o viață de familie normală, ceea ce ne  arată în mod clar că există reale  probleme de ordin funcțional în sistemul de protecție special al copilului.

În vederea soluționării acestor probleme și a eficientizării procesului de adopție, senatorii au adoptat la data de  28 noiembrie 2018  Legea adopției iar astăzi, 13.12.2018, aceeași lege  urmează să fie dezbătută, analizată și eventual votată de către Camera Deputaților.

Pentru a veni în sprijinul adoptării acestei legi și pentru a urgenta aprobarea ei și de   Camera Deputaților, CNMR a inițiat următoarea petiție  online:

SPUNE DA PENTRU ADOPȚII! VREM SĂ LE OFERIM O ȘANSĂ REALĂ COPIILOR DIN ROMÂNIA!

Deschideți adopțiile internaționale! România are aproximativ 55.000 de copii abandonați, care se află în sistemul de protecție al statului, în centrele de plasament sau în servicii de tip familial. Sunt copii care au nevoie de o familie, de îngrijire și iubire, ca orice alt copil!Printre aceștia există copii declarați greu adoptabili, adică acei copii pentru care adopția la nivel național nu a avut succes, care au o formă de dizabilitate gravă, o vârstă înaintată sau semne vizibile că aparțin altei etnii. Și aceștia așteaptă cu nerăbdare o familie. De cele mai multe ori... în zadar. Și nu pentru că românii nu sunt capabili să iubească și să adopte copii cu dificultăți, ci pentru că sistemul de sănatate, sistemul social și presiunea socială nu îi ajută să își poată asuma astfel de responsabilități.Cei cu dizabilități grave sunt condamnați la petrecerea copilăriei în centre pentru copii cu handicap sever, de cele mai multe ori, până când se sting...Haideți să le transmitem parlamentarilor că este momentul să acorde o șansă copiilor declarați greu adoptabii, care așteaptă cu nerăbdare o familie iubitoare care să-i adopte, chiar și din afara țării.

În prezent, adopția internațională este posibilă doar dacă:

  • adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul pentru care a fost încuviinţată deschiderea procedurii adopţiei interne;
  • adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare este şi cetăţean român;
  • adoptatorul este soţ al părintelui firesc al copilului a cărui adopţie se solicită.

Asta înseamnă că familiile din alte state, care nu se încadrează în condițiile de mai sus, dar care își doresc să adopte un copil, să-i ofere un context prielnic de dezvoltare, iubire și stabilitate financiară, nu au această posibilitate.

Haideți să le oferim împreună o șansă la viață și șansa de a avea o familie!
Propunem modificarea legii pentru a se permite deschiderea adopțiilor internaționale. Alte țări au făcut acest pas de ani de zile. Au decis că viața copiilor este importantă și că merită o șansă la o familie iubitoare, indiferent de unde este aceasta! În anul 2012 și in anul 2016, Bulgaria a fost pe locul 10 la numărul de copii adoptați international, iar in anul 2015, a fost pe locul 7 la numărul de copii adoptați international. În perioada 2004-2016, un numar de 3.540 de copii bulgari au fost adoptați de către familii internaționale. Haideți să facem și noi acest pas! Dați-le o șansă și copiilor din România!

Semnează si TU petiția și oferă-i unui copil greu adoptabili din România șansa la viață, la iubire, la familie!”

Linkul pe care puteți găsi această petiție este:

https://www.petitieonline.com/spune_da_pentru_adoptii.

Până în prezent un număr de peste 20.000 de persoane au spus DA adopțiilor prin semnarea acestei petiții.

Consider că rentabilizarea  serviciilor în domeniul adopției și creșterea șansei de a adopta pentru cetățenii străini prin  deschiderea adopțiilor internaționale  dar și o legislație  eficientă în domeniu,  sunt măsuri care pot determina creșterea șanselor la adopție și care pot contribui substanțial la reducerea timpului de ședere a copiilor în sistemul de protecție, tocmai de aceea se  impune aprobarea în regim de urgență a  Legii Adopției și de către Camera Deputaților. Statisticile ne arată  faptul că în centrele de plasament s-au sinucis  un număr de peste 700 de copii din cauza condițiilor precare, iar criteriile de adopție existente în acest moment, fac imposibilă oferirea unui  cămin stabil pentru un copil atât în România cât și în plan internațional. Trebuie să facem tot posibilul ca acești copii care au fost abandonați de părinți să nu mai fie abandonați și de societate și de stat, tocmai de aceea prin Legea Adopției vom  putea oferi acestor copii șansa la o viață normală, șansa la afecțiune, șansa la un zâmbet și în primul și în primul rând, șansa de a construi și de a scrie un viitor alături de familii care îi așteaptă și care îi doresc”a declarat președintele CNMR, Alexandru Cumpănașu.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.