Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CNN: Cum a devenit Ucraina un poligon de testare pentru armele occidentale și inovațiile de pe câmpul de luptă

washingtonpost.com
arme Obuzierul M777 artilerie

Toamna trecută, în timp ce Ucraina a recucerit mari porțiuni de teritoriu printr-o serie de contraatacuri, a lovit forțele rusești cu artilerie și rachete de fabricație americană. O parte din această artilerie a fost ghidată de un sistem de țintire artizanal pe care Ucraina l-a dezvoltat pe câmpul de luptă.

Un software de producție ucraineană a transformat tabletele și smartphone-urile ușor de procurat în instrumente de țintire sofisticate, care sunt acum utilizate pe scară largă în cadrul armatei ucrainene.

Rezultatul este o aplicație mobilă care introduce imagini din satelit și alte imagini de informații într-un algoritm de țintire în timp real care ajută unitățile din apropierea frontului să direcționeze focul spre ținte specifice. Și pentru că este o aplicație, nu o piesă hardware, este ușor de actualizat și de îmbunătățit rapid și este disponibilă pentru o gamă largă de personal.

Oficialii americani familiarizați cu instrumentul spun că acesta a fost foarte eficient în direcționarea focului artileriei ucrainene către ținte rusești.

Aplicația de țintire se numără printre zecile de exemple de inovații pe câmpul de luptă cu care Ucraina a venit de-a lungul a aproape un an de război, găsind adesea soluții ieftine la probleme costisitoare.

Drone mici, din plastic, care bâzâie în liniște deasupra capului, aruncă grenade și alte muniții asupra trupelor rusești. Imprimantele 3D produc acum piese de schimb pentru ca soldații să poată repara echipamente grele pe teren. Tehnicienii au transformat camionete obișnuite în lansatoare mobile de rachete. Inginerii și-au dat seama cum să lege rachete americane sofisticate pe avioane de luptă sovietice mai vechi, precum MiG-29, ajutând forțele aeriene ucrainene să continue să zboare după nouă luni de război.

Ucraina și-a dezvoltat chiar și propria armă anti-navă, Neptun, bazată pe modele de rachete sovietice care pot ținti flota rusă de la aproape 320 de kilometri distanță.

Acest tip de ingeniozitate ucraineană i-a impresionat pe oficialii americani, care au lăudat capacitatea Kievului de a găsi soluții "MacGyver" pentru nevoile sale pe câmpul de luptă, care să umple goluri tactice importante lăsate de armamentul occidental mai mare și mai sofisticat.

Deși oficialii americani și alți oficiali occidentali nu au întotdeauna o perspectivă perfectă asupra modului exact în care funcționează sistemele personalizate ale Ucrainei - în mare parte pentru că nu se află pe teren - atât oficialii, cât și analiștii din surse deschise spun că Ucraina a devenit un veritabil laborator de luptă pentru soluții ieftine, dar eficiente.

"Inovația lor este pur și simplu incredibil de impresionantă", a declarat Seth Jones, director al programului de securitate internațională la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

"Teste de luptă în lumea reală"

Între timp, războiul din Ucraina a oferit, de asemenea, Statelor Unite și aliaților săi o ocazie rară de a studia modul în care propriile sisteme de armament se comportă în condiții de utilizare intensă - și ce muniții folosesc ambele tabere pentru a obține victorii în acest război modern foarte disputat. Ofițerii de operațiuni americani și alți oficiali militari au urmărit, de asemenea, modul în care Rusia a folosit cu succes dronele ieftine și consumabile care explodează la impact, furnizate de Iran, pentru a decima rețeaua electrică ucraineană.

Ucraina este "absolut un laborator de arme în toate sensurile, deoarece niciunul dintre aceste echipamente nu a fost folosit vreodată într-un război între două națiuni dezvoltate industrial", a declarat o sursă familiară cu serviciile de informații occidentale. "Aceasta este o testare de luptă în lumea reală".

Pentru armata americană, războiul din Ucraina a fost o sursă incredibilă de date privind utilitatea propriilor sisteme.

Unele sisteme de profil înalt oferite ucrainenilor - cum ar fi drona Switchblade 300 și o rachetă concepută pentru a ținti sistemele radar inamice - s-au dovedit a fi mai puțin eficiente pe câmpul de luptă decât se anticipase, potrivit unui ofițer de operațiuni militare americane cu cunoștințe despre câmpul de luptă, precum și unui studiu recent al unui think tank britanic.

Însă lansatorul de rachete multiple M142, sau HIMARS, de fabricație americană, de greutate redusă, a fost esențial pentru succesul Ucrainei - chiar dacă oficialii au învățat lecții valoroase cu privire la rata de reparații de întreținere pe care aceste sisteme au necesitat-o în condițiile unei utilizări atât de intense.

Modul în care Ucraina și-a folosit aprovizionarea limitată de rachete HIMARS pentru a face ravagii în sistemul de comandă și control rusesc, lovind posturi de comandă, cartiere generale și depozite de aprovizionare, a fost revelator, a declarat un oficial din domeniul apărării, adăugând că liderii militari vor studia acest lucru timp de ani de zile.

O altă informație crucială a fost cea referitoare la obuzierul M777, artileria puternică care a fost o parte esențială a puterii Ucrainei pe câmpul de luptă. Dar țevile obuzierelor se deteriorează dacă sunt trase prea multe obuze într-un interval de timp scurt, a declarat un alt oficial din domeniul apărării, ceea ce face ca artileria să fie mai puțin precisă și mai puțin eficientă.

Ucrainenii au făcut, de asemenea, inovații tactice care i-au impresionat pe oficialii occidentali. În primele săptămâni ale războiului, comandanții ucraineni și-au adaptat operațiunile pentru a folosi echipe mici de infanterie în timpul avansului rusesc asupra Kievului. Înarmate cu rachete Stinger și Javelin montate pe umăr, trupele ucrainene au reușit să se strecoare în fața tancurilor rusești fără a avea infanterie pe flancuri.

De asemenea, SUA au studiat îndeaproape conflictul pentru a trage învățăminte mai ample despre cum ar putea fi purtat un război între două națiuni moderne în secolul XXI.

Ofițerul de operațiuni a declarat că o lecție pe care SUA ar putea să o tragă din acest conflict este că artileria remorcată - precum sistemul de obuziere M777 - ar putea fi de domeniul trecutului. Aceste sisteme sunt mai greu de mutat rapid pentru a evita focul de ripostă - iar într-o lume a dronelor omniprezente și a supravegherii aeriene, "este foarte greu să te ascunzi în zilele noastre", a spus această persoană.

În ceea ce privește lecțiile învățate, "există o carte care trebuie scrisă despre acest lucru", a declarat reprezentantul democrat Jim Himes din Connecticut, membru al Comisiei pentru informații din Camera Reprezentanților.

"O dronă de atac de unică folosință de 10.000 de dolari"

Antreprenorii americani din domeniul apărării au luat, de asemenea, act de oportunitatea inedită de a-și studia - și comercializa - sistemele.

BAE Systems a anunțat deja că succesul rusesc cu dronele lor kamikaze a influențat modul în care proiectează un nou vehicul blindat de luptă pentru armată, adăugând mai mult blindaj pentru a-i proteja pe soldați de atacurile de sus.

Iar diferite părți ale guvernului și industriei americane au căutat să testeze sisteme și soluții noi într-o luptă pentru care Ucraina avea nevoie de tot ajutorul pe care îl putea primi.

În primele zile ale conflictului, National Geospatial-Intelligence Agency a trimis cinci drone de supraveghere ușoare, de înaltă rezoluție, către Comandamentul pentru Operațiuni Speciale al SUA din Europa - în cazul în care acestea ar putea fi utile în Ucraina. Dronele, fabricate de o companie numită Hexagon, nu făceau parte dintr-un așa-numit program de înregistrare la Departamentul Apărării, ceea ce face aluzie la natura experimentală a conflictului.

Viceamiralul de marină Robert Sharp, șeful Agenției Naționale de Informații Geospațiale la acea vreme, chiar s-a lăudat public că SUA a instruit un "partener militar" din Europa cu privire la acest sistem.

"Ceea ce îți permite acest lucru este să ieși sub acoperirea norilor și să colectezi propriile date [de geointeligență]", a declarat Sharp pentru CNN în marja unei conferințe despre sateliți din Denver, în primăvara anului trecut.

În ciuda eforturilor intense depuse de un mic grup de oficiali americani și de industria externă, rămâne neclar dacă aceste drone au ajuns vreodată în luptă.

Între timp, mai mulți oficiali din domeniul serviciilor de informații și al armatei au declarat pentru CNN că speră că crearea a ceea ce armata americană numește drone "atritabile" - arme ieftine, de unică folosință - a devenit o prioritate de top pentru contractorii din domeniul apărării.

"Mi-aș dori să putem face o dronă de atac de unică folosință de 10.000 de dolari", a spus unul dintre acești oficiali, cu nostalgie.

_____

Analiză publicată de CNN

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.