Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

TV Globo va avea concureță serioasă după lansarea CNN Brasil

cnn.com
CNN

Brazilia, cea mai mare piaţă media din America Latină, se pregăteşte pentru sosirea unui nou actor major, odată cu lansarea până la sfârşitul acestui an a postului CNN Brasil, care va încerca să ameninţe hegemonia grupului Globo, informează AFP preluată de Agerpres.

Anunţul de la jumătatea lunii ianuarie referitor la apropiata lansare a acestui nou canal de televiziune a fost făcut în contextul în care Brazilia a demarat o direcţionare spre politicile ultra-conservatoare, după preluarea prerogativelor, la începutul anului, de noul preşedinte al ţării, Jair Bolsonaro, simpatizant al extremei drepte.

CNN Brasil a obţinut licenţa de a utiliza marca renumitului post de ştiri american, însă proiectul va fi implementat în întregime de jurnalişti brazilieni, după modelul CNN Turk şi CNN Indonesia.

Postul CNN în limba spaniolă este deja difuzat în cele mai multe ţări din America Latină, însă versiunea braziliană îşi va difuza conţinuturile exclusiv în portugheză.

Proiectul CNN Brasil este coordonat de miliardarul Rubens Menin, CEO-ul gigantului imobiliar MRV, şi de Douglas Tavolaro, care era directorul adjunct al redacţiei de ştiri din cadrul grupului Record, principalul concurent al grupului Globo.

"CNN Brasil va avea birouri în Sao Paulo, Rio de Janeiro şi Brasilia şi va trimite corespondenţi în străinătate", au dezvăluit cei doi coordonatori într-un comunicat.

Potrivit presei braziliene, aproape 400 de jurnalişti vor fi angajaţi.

De dreapta sau de stânga?

Record, grupul înfiinţat de Edir Macedo, conducătorul Bisericii Universale, una dintre dintre cele mai influente biserici evanghelice din Brazilia, întreţine legături strânse cu preşedintele Bolsonaro, care i-a acordat mai multe interviuri în exclusivitate, spre nemulţumirea grupului Globo.

Douglas Tavolaro, în vârstă de 42 de ani, este de altfel biograful oficial al lui Edir Macedo şi a semnat scenariul unui film ce relatează succesul liderului evanghelic. El a respins solicitările pentru un interviu ce i-au fost adresate de jurnaliştii de la AFP.

Compania lui Rubens Menin s-a dezvoltat exploziv odată cu construirea de locuinţe sociale sub guvernele de stânga conduse Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2020) şi Dilma Rousseff (2011-2016).

Însă el s-a declarat entuziasmat de alegerea în funcţia de preşedinte a lui Jair Bolsonaro, sedus de programul economic de inspiraţie ultra-liberală promovat de acesta.

Profilul celor doi coordonatori ai postului a determinat apariţia unor îngrijorări legate de posibilitatea ca, paradoxal, marca CNN să devină un fel de Fox News în variantă braziliană, favorabilă preşedintelui conservator în exerciţiu.

Alţii analişti se tem că noul post TV se va transforma într-o pârghie de evanghelizare folosită de Biserica Universală.

Există însă şi voci, inclusiv în rândul susţinătorilor preşedintelui Bolsonaro, care şi-au exprimat preocuparea în legătură cu sosirea în Brazilia a unui post de televiziune a cărui versiune americană este extrem de critică la adresa lui Donald Trump, al cărui admirator înfocat este noul preşedinte brazilian.

Tavolaro a respins aceste critici într-un interviu acordat pentru cotidianul Folha de S. Paulo: "Unii spun că vom fi de dreapta, alţii de stânga (...) Teoriile cele mai nebuneşti s-au înmulţit, însă nimic din toate acestea nu s-a întâmplat".

"Singura noastră misiune va fi să oferim publicului (...) informaţii de calitate, cu rigoare şi imparţialitate", a adăugat el.

"Cu brazilieni, pentru brazilieni"

"Noul post va fi el oare un aliat al lui Jair Bolsonaro?", se întrebau jurnaliştii de la site-ul NTV, specializat în industria de televiziune braziliană.

"Nimic nu indică faptul că noul guvern va fi implicat în dezvoltarea CNN Brasil, însă ar putea fi, fără îndoială, unul dintre beneficiari, chiar dacă ar fi vorba doar despre repercusiunile asupra concurenţei generate de înfiinţarea sa", explică acelaşi site, făcând o aluzie la posibilele ameninţări la adresa hegemoniei grupului Globo.

Acest mare conglomerat familial, al cărui post principal, TV Globo, domină cu regularitate audienţele din Brazilia, controlează şi numeroase posturi prin cablu, ziare, reviste şi posturi de radio.

Poziţia sa de lider incontestabil pe piaţa publicităţii ar putea fi diminuată prin lansarea CNN Brasil, într-un moment în care profiturile sale au scăzut deja cu 9% în perioada 2014-2017.

Însă TV Globo rămâne extrem de popular, cu o audienţă zilnică de aproape 100 de milioane de telespectatori, aproape jumătate din populaţia ţării, mai ales graţie telenovelelor, foiletoane TV de mare succes, produse în studiourile sale de proporţii faraonice, pe care acest post le deţine în Rio de Janeiro.

Postul său prin cablu GloboNews este liderul actual în domeniul ştirilor difuzate în flux continuu.

Douglas Tavolaro afişează însă o încredere nezdruncinată. "Vrem să construim o nouă alternativă de jurnalism, făcută de brazilieni şi pentru brazilieni", a declarat el pentru cotidianul Folha de S. Paulo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.