Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școala și firma de catering din Brașov, amendate după ce mai mulți elevi s-au îmbolnăvit

toxiinfectie copii spital

O școală și o firmă de catering din Brașov au fost amendate de inspectorii DSP, după ce mai mulți copii au ajuns la spital cu suspiciune de toxiinfecție alimentară.

Potrivit DSP Brașov, duminică, s-au prezentat la serviciul UPU din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, 14 pacienți cu simptomatologie digestivă (greață, vărsături, colici abdominale, scaune diareice apoase, febră, vertij, inapetență), iar în cursul nopții de duminică spre luni s-au mai prezentat încă 10 copii, potrivit mediafax.

Patru copii au rămas internați, ceilalți primind tratamente de reechilibrare hidroelectrolitică, rețetă la domiciliu, supraveghere medic de familie. Pacienții fac parte dintr-un colectiv de elevi - aproximativ 980 elevi, care frecventează after school-ul funcțional din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 Brașov, arată DSP Brașov.

„În urma rezultatelor examenelor de coprocultură recoltate de la cei 4 pacienți internați, a fost identificată bacteria Salmonella, conform rezultatelor de laborator din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov”, informează aceeași sursă.

Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Brașov a controlat unitatea de învățământ, fiind verificate sălile de clasă din punct de vedere igienico-sanitar, săli de clasă cu destinație „școală după școală”, unde se servește masa caldă în regim catering, conform contractului încheiat între Asociația de părinți din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 Brașov și firma de catering.

„Au fost verificate în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 11 Brașov, următoarele :
- substanțele biocide din cadrul școlii, substanțe biocide folosite la dezinfecția mâinilor;
- meniurile întocmite și elaborate de medicul nutriționist, colaborator al unității școlare, conform Legii nr. 123/ 2008 pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar, cu modificările și completările ulterioare, acestea nefiind actualizate și avizate la zi (neconformitate);
- fișele de aptitudini ale persoanelor responsabile cu supravegherea în procesul educațional al copiilor precum și fișele privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă ale personalului auxiliar;
- masa este servită în momentul imediat următor preluării de către reprezentanții unității școlare de la firma de catering a alimentelor;
- nu s-a putut face dovada unei proceduri privind igienizarea mâinilor elevilor, care ar trebui să se desfășoare între procesul educativ și servirea mesei (neconformitate)”, transmite DSP Brașov.

De asemenea, s-au constatat deficiențe și la firma de catering: „la ora controlului se constată organizarea deficitară a procesului de producţie alimentară, nerealizându-se orientarea fluxului tehnologic într-un singur sens şi favorizându-se încrucişările între fazele salubre şi cele insalubre, într-un singur punct (neconformitate - Ordinul nr. 976 din 16 decembrie 1998 pentru aprobarea Normelor de igiena privind producţia, prelucrarea, depozitarea, păstrarea, transportul şi desfacerea alimentelor cu modificările și completările ulterioare)”.

DSP a anunțat că. pentru neconformitățile constatate, atât la firma de catering, cât și la unitatea școlară, au fost aplicate următoarele sancțiuni: 2.000 lei Școala Gimnazială nr. 11 Brașov și 10.000 lei firma de catering.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.