Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coaliţia condusă de Arabia Saudită anunţă încetarea focului în Yemen

AFP
Hodeida Yemen

Coaliţia condusă de Arabia Saudită care luptă împotriva grupării rebelă hutti din Yemen a anunţat că a oprit operaţiunile militare la nivel naţional în sprijinul eforturilor ONU de a pune capăt unui război care durează de cinci ani în care au fost ucişi peste 100.000 de oameni, potrivit Reuters preluat de mediafax.

Această mişcare îşi propune să faciliteze discuţiile mediate de trimisul special al ONU, Martin Griffiths, pentru o încetare permanentă a focului şi a fost decisă în parte pentru a evita un potenţial focar de coronavirus, deşi până acum nu a fost raportat niciun caz, a declarat purtătorul de cuvânt al coaliţiei militare, colonelul Turki al-Malki.

Încetarea focului va intra în vigoare joi la amiază, timp de două săptămâni, şi este deschisă prelungirii, a transmis colonelul într-un comunicat.

Anunţul este primul succes major din momentul în care Organizaţia Naţiunilor Unite a convocat părţile implicate în război la sfârşitul anului 2018 în Suedia, unde acestea au semnat un acord de încetare a focului în oraşul port Hodeidah de la Marea Roşie.

Însă nu este clar dacă mişcarea armată hutti va urma exemplul. Purtătorul de cuvânt, Mohammed Abdulsalam, a declarat că a transmis Naţiunilor Unite o viziune cuprinzătoare care include sfârşitul războiului şi al „blocajului” impus Yemenului.

„(Propunerea noastră -n.r.) va pune bazele unui dialog politic şi unei perioade de tranziţie”, a replicat el miercuri.

La câteva ore după anunţul coaliţiei, ministrul informaţiei din Yemen a declarat că rebelii hutti au vizat oraşele Hilaida şi Marib cu rachete, în timp ce presa aliată mişcării hutti a anunţat că atacurile coaliţiei au vizat provinciile Hajja şi Saada.

Săptămâna trecută, trimisul ONU, Griffiths a trimis o propunere guvernului recunoscut la nivel internaţional, coaliţiei condusă de Arabia Saudită, care o susţine, şi rebelilor hutti - care controlează capitala Sanaa şi cea mai mare parte a Yemenului de nord.

Griffiths a salutat încetarea focului şi a solicitat părţilor implicate în război să „folosească această oportunitate şi să înceteze imediat toate ostilităţile cu cea mai mare urgenţă şi să progreseze spre o pace cuprinzătoare şi durabilă”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.