Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Codul de etică și conduită al PSD: Ce trebuie să respecte și pentru ce vor fi excluși din partid

Partidul Social Democrat propune adoptarea unui cod de etică și conduită, care se va aplica tuturor membrilor, prin care se angajează să fie onești, să respecte legea, să fie integri în activitatea politică, administrativă, profesională. În caz contrar, cei care încalcă principiile codului, din diverse motive, li se retrage sprijinul politic, vor fi suspendați din funcțiile politice, din calitatea de membru sau vor fi excluși din partid.

Liviu Dragnea alături de alți social democrați discută vineri, 30 octombrie, despre Codul de etică și Conduită, urmând ca acesta să fie adoptat și inclus în statut în următoarele trei săptămâni.

Ce prevede noul cod

Membrii Partidului Social Democrat se angajează ca, în activitatea lor politică şi civică să respecte următoarele principii directoare:

  1. Onestitate şi respect faţă de Lege
  2. Respectarea drepturilor civice fundamentale
  3. Integritate şi respect în activitatea politică, administrativă și profesională
  4. Solidaritate ÅŸi responsabilitate
  5. Transparenţă şi integritate

În ceea ce privește drepturile, membrii şi simpatizanţii Partidului Social Democrat au dreptul de a fi informaţi cu privire la luările de poziţie ale Partidului Social Democrat cât şi cu privire la organizarea activităţilor sale, la nivel local sau naţional (convenţii, forumuri, congres etc.) şi pot participa la activităţile şi evenimentele organizate de partid.

  • Orice membru poate să-ÅŸi exprime fără îngrădire părerile politice sau să facă propuneri cu impact economico-social pozitiv, în cadrul organelor statutare ale partidului, în mod civilizat, logic È™i argumentat.
  • Membrii Partidului Social Democrat pot solicita intervenÅ£ia Comisiei JudeÅ£ene de Etică, Integritate ÅŸi Arbitraj sau a Comisiei NaÅ£ionale de Etică, Integritate ÅŸi Arbitraj în toate cazurile în care consideră că asupra lor au fost exercitate presiuni nejustificate, de orice natură ar fi acestea.
  • ÃŽn caz de litigii sau de conflicte în interiorul organizaÅ£iilor Partidului Social Democrat, membrii au dreptul de a solicita clarificarea situaÅ£iei la un for superior al partidului (Biroul Permanent JudeÈ›ean sau, după caz, Biroul Permanent NaÅ£ional).

ÃŽndatoriri:

Printre altele, în exercitarea mandatelor de reprezentare, ca şi în poziţiile nominalizate politic, membrii Partidului Social Democrat au datoria de a respecta interesul general şi valorile constituţionale, fără a utiliza aceste poziţii în scopuri personale.

Codul cuprinde și un capitol de bune practici în activitatea politică:

  • nu trebuie să utilizeze în scop personal funcÅ£iile ÅŸi demnitățile politice, în defavoarea interesului organizaÅ£iei de partid de care aparÅ£in ÅŸi /sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat;
  • nu vor profita de funcÅ£ia politică pentru a exercita presiuni – temporare sau de durată – asupra colegilor / organizaÅ£iei locale în forÅ£area unor decizii care să contravină legii, interesului public, liniei generale a partidului, a agendei politice a acestuia, sau intereselor comunității;
  • se vor abÈ›ine să iniÈ›ieze sau să promoveze orice acÈ›iune care ar putea aduce atingere organizaÈ›iei din care face parte sau a imaginii publice a Partidului Social Democrat;
  • nu vor putea să încheie sau să participe la încheierea vreunei înÈ›elegeri care să conducă la o acÈ›iune sau activitate împotriva interesului partidului, favorizând interesele altei persoane sau altei formaÈ›iuni politice;
  • nu vor promova acÈ›iuni care compromit obiectivele politice ale Partidului Social Democrat sau care conduc la abandonarea nejustificată a responsabilităților, precum È™i neglijenÈ›a în exercitarea acestora.

Sancțiuni

Neîndeplinirea, îndeplinirea cu rea-credință sau nerespectarea prevederilor ori obligațiilor prevăzute în prezentul Cod, se sancționează potrivit Statutului Partidului Social Democrat, care se completează după cum urmează:

În cazul în care, pentru fapte de corupție, un membru de partid se află într-una din următoarele situații:

  • punerea în miÈ™care a acÈ›iunii penale;
  • începerea urmăririi penale;
  • dispunerea arestării preventive;
  • trimiterea în judecată;
  • condamnarea în primă instanță;
  • pronunÈ›area unei hotărâri de condamnare definitivă cu executarea pedepsei privativă de libertate

Comisia Județeană de Etică, Integritate și Arbitraj sau după caz Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj, la sesizare sau din oficiu, cercetează speța și face propuneri către Biroul Permanent Județean sau Biroul Permanent Național, după caz. Biroul Permanent Județean sau, după caz Biroul Permanent Național la propunerea întemeiată a Comisiei Județene, respectiv a Comisiei Naționale de Etică, Integritate sau Arbitraj, poate dispune  următoarele sancțiuni:

  • Retragerea sprijinului politic;
  • Suspendarea din funcÈ›ia politică;
  • Suspendarea din calitatea de membru de partid;
  • Excluderea din partid.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.