Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CODUL ROȘU face prăpăd: Încă un județ a fost închis, sute de mii de oameni sunt izolați și fără energie electrică

Inquam Photos/Octav Ganea
oameni pe strada iarna frig viscol

Autorităţile din Buzău anunţă că toate drumurile naţionale care tranzitează judeţul se închid începând cu ora 22.00, atunci când întreg judeţul intră sub avertizare cod roşu de viscol cu vizibilitate redusă. Excepţie fac maşinile de intervenţie.

”În atenţia buzoienilor şi în special a conducătorilor auto! Având în vedere evoluţia fenomenelor meteorologice, s-a luat hotărârea ca, începând cu ora 22:00, să se închidă circulaţia pe drumurile naţionale care tranzitează judeţul Buzău, cu excepţia autospecialelor de intervenţie ale ISU, IPJ, IJJ, MApN, SAJ, ELECTRICA.”, anunţă purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Denisia Irima.

Citește și: Liderul deputaților PSD, către Orban: ‘Ați fost parlamentar din pixul fostului președinte al PSD. Nu păreați deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea’

În judeţul Buzău, pompierii intervin miercuri seară la zeci de intervenţii cauzate de viscolul puternic.

La această oră, sunt 27 de comune din întreg judeţul nealimentate cu curent electric, fiind afectate mii de familii. Din cauza viscolului puternic, situaţia este însă într-o continua schimbare.

Circulaţia rutieră pe toate drumurile naţionale din judeţele Brăila şi Tulcea se va închide miercuri, de la ora 22:00, din cauza avertizărilor Cod roşu de viscol emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

Citește și: Șerban Nicolae: ‘Ați dat ordonanțe de urgență noaptea, hoților!’

"Având în vedere fenomenele meteorologice deosebite din zonele aflate sub cod roşu de vreme rea s-a luat decizia închiderii circulaţiei rutiere pe toate drumurile naţionale din judeţele Brăila şi Tulcea, începând cu ora 22:00", precizează un comunicat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Opt localităţi din judeţ au rămas fără curent miercuri seara din cauza vântului puternic, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, col. Ştefan Stoian.

"Sunt fără energie electrică localităţile Galbenu, Drogu, Pântecani, Zamfireşti, Jirlău, Tufeşti, Vişani şi Plăşoiu. Pentru remedierea situaţiilor, în teren intervin opt echipe ale Electrica", a declarat col. Stoian.

Citește și: Moțiunea de cenzură – ‘Ponta, lui Orban: Eu m-am operat de picior, nu am fost la o cură de dezalcoolizare’

Tot de la vântul puternic, un copac a căzut pe o şosea din oraşul Ianca, iar o echipă a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a intervenit şi a degajat carosabilul.

Drumurile naţionale unde circulaţia va fi închisă, începând cu ora 22:00, sunt: DN 21, DN 2B, DN 23, DN 22 şi DN 22B din judeţul Brăila şi DN 22, DN 22A, DN 22D, DN 22E, DN 22F, DN 22H din judeţul Tulcea.

Potrivit sursei citate, Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri sunt mobilizate pentru Cod roşu şi toate utilajele sunt pregătite pentru a acţiona acolo unde este cazul, iar Dispeceratele CNAIR SA vor funcţiona la capacitate maximă.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, două avertizări Cod roşu de viscol, valabile din această seară şi până joi dimineaţa în opt judeţe, şi alte avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori viscolite ce vizează mare parte din ţară.

Drumuri naționale din Transilvania, Dobrogea și Moldova sunt închise circulației, miercuri seara, pe tronsoane unde au căzut copaci smulși de vânt sau unde mașinile nu pot înainta din cauza viscolului. Pe autostrăzile A1 și A2 se circulă în condiții de iarnă, iar porturile au fost închise.

Centrul Infotrafic din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române anunță că, miercuri seara, în județul Harghita, pe DN12C Gheorghieni - Lacu Roșu, între între localitățile Bucin și Praid, traficul rutier a fost închis din cauza căderilor de copaci pe carosabil. Traficul rămâne blocat până la remedierea situației, la fel și pe DN15 Toplița –Borsec, unde un copac a căzut pe un camion.

Tot în județul Harghita, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 125 Sândominic - Bălan a fost blocat.

În județul Suceava, traficul rutier este blocat pe DN2 E85 între Dărmănești – Pătrăuți, din cauza unor TIR-uri care nu mai pot înainta din cauza viscolului.

Pe DN 17, în zona localității Poiana Stampei (Pasul Tihuța), în județul Suceava, din cauza ninsorii și a carosabilului alunecos, traficul rutier se desfășoară îngreunat, iar în zonă se acționează cu material antiderapant.

În județul Covasna, un arbore a căzut pe carosabil și a blocat traficul pe DN11 Târgu Secuiesc – Onești. Pe DN 13 E, între localitățile Zagon – Barcani, se circulă în condiții de iarnă, zăpada fiind bătătorită, cu un strat de 2-3 cm. Și aici se acționează cu material antiderapant.

În județul Giurgiu, din cauza unui copac căzut pe carosabil, traficul este blocat pe DN5B Giurgiu – Bălănoaia.

În județul Iași, la ieșirea din Târgu Frumos către Pașcani, pe DN 28, au derapat două tiruri, astfel că traficul rutier este blocat pe ambele sensuri.

În județul Bihor, traficul rutier este blocat pe DN1H Aleșd –Nușfalău, din cauza condițiilor meteo, iar pe DN 75 Băița – Vârtop, s-a depus un strat de zăpadă de 3-5 cm. Traficul rutier se desfășoară în condiții de iarnă și se acționează cu material antiderapant.

În județul Călărași, pe DN 21, traficul rutier este blocat pe ambele sensuri în localitatea Drajna, din cauza unui arbore căzut pe carosabil. Pentru a ușura traficul, circulația a fost deviată pe DC 20 prin comuna Dragalina - strada Uzinei – DN3A Dragalina.

În județul Neamț, din cauza viscolului, traficul rutier pe DJ 208G Tupilați –Ștefan cel Mare, a fost blocat, iar în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat, miercuri seara, pentru vehicule peste 7,5 tone, pe DE 58 Botoșani –Suceava și DE 58 Botoșani – Iași.

Și în județul Iași, traficul rutier este restricționat vehiculelor peste 7,5 tone pe DN28 Roman - Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău.

În ceea ce privește autostrăzile A1 București –Pitești și A2 București – Constanța, se circulă în condiții de vânt puternic și carosabil ud, parțial acoperit cu apă.

În județul Maramureș, pe DN 18, în zona localității Borșa, sunt precipitații sub formă de lapoviță, iar carosabilul este umed.

Traficul feroviar pe Magistrala 300 Predeal - Brașov, la ieșirea din stația CF Timișu de Sus (în județul Brașov) este întrerupt, miercuri seara, deoarece un pantograf s-a defectat.

În județul Constanța, din cauza vântului puternic, toate porturile și-au suspendat activitatea.

Peste 21.000 de abonaţi ai reţelei Enel din şase localităţi timişene au rămas, miercuri seara, fără energie electrică, din cauza rafalelor de vânt.

Purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea, a declarat că în urma manifestării fenomenelor meteo periculoase prognozate, fiind emis cod galben pentru judeţ, au fost înregistrate mai multe situaţii de urgenţă la care s-a intervenit pe parcursul zilei: 15 degajări elemente de construcţii, 14 degajări de copaci căzuţi pe autoturisme şi carosabil, o degajare copaci căzuţi pe linia ferată, patru intervenţii pentru asigurare măsuri PSI la autoturisme răsturnate sau împinse în afara părţii carosabile şi opt intervenţii la prăbuşiri elemente de construcţii.

"Localităţi nealimentate cu energie electrică sunt Deta (2.648 abonaţi), Giulvăz (2.423 abonaţi), Sânnicolau Mare (9.462 abonaţi), Lugoj (3.424 abonaţi) şi Lovrin (3.323 abonaţi)", a afirmat Elena Megherea.

Patru localităţi din judeţul Constanţa au rămas miercuri seara fără electricitate, fiind afectaţi circa 4.200 de abonaţi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dobrogea".

"Din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, patru localităţi au rămas fără curent electric: Chirnogeni, Mihail Kogălniceanu, Negru Vodă, Pantelimon; 4.163 este numărul beneficiarilor fără curent electric", a transmis ISU.

Totodată, conform sursei citate, trei autoturisme au fost avariate, în staţiunea Olimp, după ce peste ele a căzut un copac, din cauza vântului care suflă cu putere.

"Şase pompieri, cu o autospecială de stingere de la secţia Mangalia, intervin pentru degajarea unui copac căzut peste trei autoturisme, în staţiunea Olimp", a precizat ISU, menţionând că nu au fost înregistrate victime.

17 localităţi din judeţul Ialomiţa, cu 11.394 de abonaţi, au rămas miercuri seara fără curent electric, nouă linii de tensiune fiind afectate de vântul puternic, informează Biroul de presă al ISU Ialomiţa.

Potrivit unui comunicat de presă, 17 localităţi - Albeşti, Axintele, Bărcăneşti, Borăneşti, Bueşti, Ciochina, Ciulniţa, Coşereni, Feteşti, Garbovi, Moviliţa, Reviga, Sălcioara, Scanteia, Sineşti, Stelnica, Valea Măcrişului - nu au curent electric.

"Nouă linii de tensiune sunt afectate, în total 11.394 clienţi sunt nealimentaţi cu energie electrică", a precizat sursa citată.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Poliţia Rutieră au decis miercuri seara să interzică accesul autovehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe DN 28 (Săbăoani - Târgu Frumos) şi pe DN 28A (Târgu Frumos - Motca) şi pentru cele cu masa mai mare de 3,5 tone pe DN 28B (Târgu Frumos - Frumuşica şi Frumuşica - Botoşani) şi pe DN 29 (Huţani - Botoşani).

Conform unui comunicat al CNAIR, măsură a fost luată din cauza ninsorilor abundente.

Utilajele CNAIR acţionează în continuare pe aceste sectoare de drum pentru a menţine circulaţia deschisă pentru celelalte categorii de autovehicule, precizează reprezentanţii companiei.

"Facem apel la conducătorii auto să respecte restricţiile impuse, să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să plece la drum doar dacă au autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate", se menţionează în comunicat.

Circulaţia pe calea ferată între Vatra Dornei (judeţul Suceava) şi Ilva Mică (judeţul Bistriţa-Năsăud) a fost blocată, miercuri seara, de copaci căzuţi pe şine, potrivit unei informări remise de Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Bistriţa-Năsăud.

Autorităţile anunţă că intervenţiile au fost sistate până joi dimineaţa, timp în care călătorii vor fi transbordaţi între Floreni şi Ilva Mică cu mijloace auto.

În zona Pasului Tihuţa, viscolul şi vizibilitatea redusă îi pun în dificultate pe şoferi, însă nu au fost impuse restricţii de circulaţie.

În ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică, la ora 21,00 se înregistrau 45 de posturi de transformare nealimentate şi 1.411 consumatori afectaţi.

Cele mai afectate zone de codul portocaliu de vânt şi viscol sunt Pasul Tihuţa, comunele de pe Valea Bârgăului şi localităţi de la poalele Munţilor Rodnei.

Circulaţia rutieră este parţial blocată pe DN 10 Braşov-Buzău, după ce un şofer a intrat cu maşina într-un stâlp de energie electrică pe raza oraşului Întorsura Buzăului, informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna.

Incidentul a creat şi disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie electrică a zonei.

"Pe raza localităţii Întorsura Buzăului s-a produs un eveniment rutier, un bărbat în vârstă de 26 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe direcţia Braşov - Buzău, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum la efectuarea unei depăşiri, a derapat, a pierdut controlul autoturismului şi a intrat în coliziune cu un stâlp de energie electrică. Conducătorul auto nu a fost rănit şi a fost testat alcoolscop, rezultatul fiind negativ. În urma evenimentului rutier firele de alimentare a energiei electrice au căzut pe partea carosabilă, blocând circulaţia şi creând disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie electrică în zonă. Reprezentanţii companiei de furnizare a energiei electrice au intervenit pentru remedierea situaţiei. Circulaţia este dirijată, se circulă alternativ pe un sens de mers", a precizat IJP Covasna.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna au anunţat că circulaţia rutieră este blocată pe DN 11, în zona Pasului Oituz, din cauza mai multor copaci căzuţi pe carosabil.

"Peste 30 de pompieri, poliţişti şi jandarmi acţionează pentru eliberarea carosabilului. Pompieri din cadrul Secţiei Târgu Secuiesc şi Detaşamentului Sfântu Gheorghe intervin cu autospeciale de descarcerare pentru tăierea şi degajarea arborilor în siguranţă", au menţionat reprezentanţii ISU.

Centrul Infotrafic precizează că în judeţul Covasna, pe DN 13 E, între kilometrii 74 şi 81, între localităţile Zagon şi Barcani, se circulă în condiţii de iarnă, pe zăpadă bătătorită de circa 2-3 cm.

În zonă se acţionează cu material antiderapant.

Traficul pe drumurile naţionale şi judeţene din Tulcea va fi închis de miercuri seară, ora 22,00, până joi la ora 8,00, decizia fiind luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) în vederea prevenirii apariţiei unor probleme cauzate de viscol.

Reprezentantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, Florentin Daciu, a anunţat că 800 de persoane din satul Chilia Veche, Delta Dunării, au avut probleme în alimentarea cu energie electrică, situaţia remediindu-se după aproape 30 de minute.

Potrivit recomandării CJSU, peste 30 de persoane din judeţ care necesită joi dializă se află deja la Tulcea.

"La această oră, un număr de 33 de persoane ce necesită mâine dializă au sosit la Tulcea. Restul de 18 persoane sunt din municipiu", a precizat reprezentantul ISU Delta, Florentin Daciu.

Din cele 140 de gravide aflate în trimestrul al III-lea de sarcină sau cu risc crescut identificate de autorităţi şi care urmau să fie transportate în municipiu, 84 au refuzat transportul, 50 se află la unităţi sanitare, iar în cazul unui număr de şase gravide nu mai există niciun risc, după ce au născut sau sunt în alte judeţe.

ISU Delta a intervenit pentru degajarea unui copac căzut la ieşirea din municipiul Tulcea către satul Agighiol.

Pentru gestionarea eventualelor situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteo prognozate, o şenilată de la ISU Galaţi a ajuns la Secţia de pompieri Măcin din judeţ.

"Un camion cu autofreză de la ISU Iaşi se deplasează către Tulcea, pentru asigurarea intervenţiei în raionul de competenţă al Detaşamentului de pompieri Tulcea. O autospecială de transport personal şi victime multiple vine în sprijin de la ISU B-IF şi va asigura intervenţia în raionul de competenţă al Detaşamentului Tulcea", a precizat ISU Delta.

O ambulanţă a SAJ Bacău, care transportă un pacient, a rămas blocată în trafic în zona Pasului Oituz, la graniţa dintre judeţele Covasna şi Bacău, unde au căzut mai mulţi arbori pe carosabil, informează reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna.

Potrivit acestora, un echipaj al Secţiei ISU Târgu Secuiesc şi un echipaj al ISU Bacău intervin pentru rezolvarea situaţiei.

În localităţile Întorsura Buzăului, Barcani, Sarămaş şi Oituz s-au înregistrat întreruperi în alimentarea cu energie electrică, echipajele Electrica fiind pe teren pentru remedierea problemelor.

În cursul zilei de miercuri, pompierii covăsneni au mai fost solicitaţi să intervină pentru degajarea unui arbore căzut peste un autoturism în localitatea Breţcu, incident care nu s-a soldat cu victime şi nici cu pagube materiale, precum şi pentru stingerea a două incendii izbucnite la hornurile unor case din localităţile Barcani şi Sita Buzăului.

Judeţul Covasna se află sub cod portocaliu de vânt şi ninsoare.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Poliţia Rutieră au decis închiderea circulaţiei pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 131A, între localităţile Vălenii de Munte şi Săcele, din cauza vântului puternic ce a determinat căderi masive de copaci pe partea carosabilă.

"Atenţionăm că în zonele aflate sub Cod roşu se poate lua oricând decizia închiderii totale a circulaţiei rutiere pentru toate categoriile de autovehicule. Recomandăm conducătorilor auto care se deplasează la această oră pe reţeaua rutieră să circule prudent, să adapteze viteza la condiţiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiţii de iarnă şi să se informeze în prealabil cu privire la condiţiile de trafic din zonele tranzitate", afirmă CNAIR, într-un comunicat remis miercuri seara AGERPRES.

CNAIR precizează că Direcţiile Regionale de Drumuri şi Poduri sunt mobilizate pentru Cod roşu şi toate utilajele sunt pregătite pentru a acţiona acolo unde este cazul.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau de pe pagina de Facebook a companiei.

ANM a emis avertizări cod roșu de viscol și vânt în zona montană din 9 județe, în vigoare de miercuri seara până joi dimineață. În Capitală va fi cod portocaliu de vânt și ninsoare.

Polițiștii atenționează că în zonele aflate sub cod roșu se poate lua oricând decizia închiderii totale a circulației rutiere pentru toate categoriile de autovehicule.

Oamenii legii recomandă șoferilor ca pe drumurile aflate sub cod portocaliu și roșu să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în privința condițiilor de trafic din zonele tranzitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.