Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colaborator al AFP, asasinat în Mexic

Elainealtar.wordpress.com
presa

Jurnalistul mexican Javier Valdez, specialist recunoscut în investigarea traficului de droguri şi colaborator al AFP în statul Sinaloa, a fost asasinat luni în oraşul Culiacan (nord-vest), devenind al cincilea reporter ucis în Mexic în acest an, transmite agenţia France Presse, conform agerpres.ro

"S-a întâmplat în faţa birourilor Riodoce (...). El a fost atacat cu o armă de foc", a indicat pentru AFP o sursă judiciară. 

Javier Valdez, 50 de ani, lucra de peste 10 ani pentru AFP în statul Sinaloa, fief al cartelului lui Joaquin "El Chapo" Guzman, încarcerat în prezent în SUA. El era de asemenea corespondent al cotidianului La Jornada şi al săptămânalului Riodoce.

SCANDAL INTERNAȚIONAL - The Express Tribune: 15 imigranţi pakistanezi, RĂPIȚI în România


Valdez a publicat mai multe investigaţii despre traficul de droguri, printre care o ultimă carte anul trecut intitulată "Narcojurnalismul, presa între crimă şi denunţare", în care recunoştea el însuşi că "a fi jurnalist înseamnă să faci parte dintr-o listă neagră". 

"La Culiacan, în Sinaloa, este un pericol să trăieşti şi să faci jurnalism, înseamnă să mergi pe o linie invizibilă trasată de cei răi, cei care sunt în traficul de droguri şi cei care sunt în guvern", declara Javier Valdez, în 2011, la primirea Premiului internaţional al libertăţii presei, decernat de Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ). 

"Vorbise azi (luni) cu soţia sa, i-a spus să nu pregătească masa, că va aduce el un pui", a povestit fratele său, Rafael, pentru AFP, după anunţul dramei.

Angela Merkel ZGUDUIE Europa: 'Suntem gata să schimbăm tratatul UE'


"L-am întrebat de mai multe ori dacă îi este teamă. Îmi spunea că da, e omenesc. L-am întrebat atunci de ce îşi risca viaţa şi el a răspuns: "Este ceva ce iubesc, pe care cineva trebuie să-l facă, trebuie să luptăm pentru a schimba lucrurile", a continuat Rafael Valdez. 

Preşedintele mexican, Enrique Pena Nieto, a condamnat pe Twitter "această crimă ruşinoasă" şi a reiterat angajamentul său pentru "libertatea de expresie şi presă, fundamentale pentru democraţia noastră". 

Luna martie a fost în mod special una sumbră pentru reporterii din Mexic, cu trei jurnalişti ucişi şi un altul rănit grav. În faţa lipsei securităţii, cotidianul Diario Norte, din Ciudad Juarez (nord), şi-a încetat apariţia. 

Anul 2016 a fost marcat de un număr record de 11 jurnalişti executaţi, Mexicul figurând pe locul al treilea în lume între cele mai periculoase ţări pentru jurnalişti, după Siria şi Afganistan, conform organizaţiei Reporteri fără frontiere. 

CPJ a condamnat luni asasinarea jurnalistului mexican Javier Valdez şi a cerut o investigaţie imediată a autorităţilor, a relatat şi agenţia EFE. 

Asasinarea lui Valdez "este o lovitură dată jurnalismului şi publicului mexican, care vede cum o umbră de tăcere se răspândeşte în întreaga ţară", afirmă un comunicat al organizaţiei cu sediul la New York.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.