Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colecţie de artă decorativă de la moştenitorii celebrului Hotel Regal din Câmpulung Muscel, în licitaţie la Artmark

Foto Artmark
Artmark

Obiecte de artă decorativă, multe dintre ele provenind din colecţia familiei care a deţinut Hotelul Regal din Câmpulung Muscel, vor fi vândute, în 11 aprilie, de Artmark, potrivit news.ro.

Hotelul, ridicat de familia Ştefănescu, a fost de multe ori vizitat de Carol I, de Regina Elisabeta şi de Principele Moştenitor Ferdinand, iar una dintre aceste ocazii a fost chiar imortalizată într-o fotografie celebră din 1891, cu toţi cei trei aflaţi în balconul imobilului, salutând lumea adunată în stradă.

Părăsind ţara la venirea comuniştilor, familia moştenitoare a Hotelului Regal din Câmpulung Muscel a continuat să îşi cultive pasiunea pentru stil, viaţă frumoasă şi cultură, colecţionând în continuare în toate registrele artei decorative, dar mai ales sticlărie rafinată, de autor, realizată de marii artişti ai vremii - Galle, Lalique, Daum Nancy.

Marele Hotel Regal a fost construit în centrul vechi al oraşului Câmpulung Muscel, popas chic al Bucureştiului în drum spre Munţii Făgăraş, de Niţă Ştefănescu, în anul 1890. După venirea comunismului a fost confiscat, iar denumirea i-a fost schimbată, în Hotel Unic. În ultimii ani, prins în procese între stat şi moştenitori, a fost disfuncţionalizat, însă profilul lui decorativ încă vorbeşte despre fosta măreţie a oraşului şi gustul protipendadei pe care o adăpostea, în rezidenţă sau în trecere.

Astăzi, clădirea care a găzduit cândva familia regală şi-a mai pierdut din strălucire. Oraşul Câmpulung Muscel a fost, timp de mai bine de patru decenii, prima capitală şi un centru politic extrem de important, în vremea întâiului domnitor pe care l-a avut statul independent Ţara Românească - a fost reşedinţă de scaun a lui Basarab I (în perioada 1310-1352).

O Lampă Becker, cu abajur din sticlă stratificată, decorată inedit cu lilieci, circa 1905, (având un preţ de pornire de 1.000 de euro), precum şi cu vasul Gallé decorat cu nuferi şi stuf, cca. 1900-1910, ce are un preţ de pornire de 600 de euro.

Obiectele din colecţia istorică a moştenitorilor îşi păstrează însă farmecul. Acestea pot fi admirate în cadrul unei expoziţi cu intrare liberă deschise deja la Palatul Cesianu-Racoviţă (din str. C.A. Rosetti nr. 5).

În acelaşi eveniment, ce va avea loc la 11 aprilie, de la ora 19.00, participă şi alte piese remarcabile: precum o spectaculoasă consolă Regency din lemn, semnată L. Deruelle à Gand (de la sfârşitul secolului al XIX-lea) – cu un preţ de pornire de 3.000 de euro, dar şi un Corn din fildeş congolez, cu elegant suport Louis XV, din bronz aurit (cca. 1900) – cu un preţ de pornire de 2.000 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.