Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colegiul Medicilor, anunț de ULTIMĂ ORĂ în cazul băiețelului de un an care a murit la un spital privat din București

Inquam Photos George Calin
Gheorghe Borcean Colegiul Medicilor

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, a prezentat miercuri regulile procedurale aplicabile în ancheta privind băieţelul mort după o intervenţie chirurgicală la un spital privat din Capitală, precizând că după ce vor fi cercetate toate faptele medicale şi documentele şi după ce vor fi audiaţi medicii responsabili, vor fi stabilite şi vinovăţiile şi sancţiunile care se impun. Borcean a estimat că în termen de un an va exista o concluzie, scrie News.ro.

„Speţa nu este asemănătoare cu cea a unui conducător auto care omoară un cetăţean pe trecerea de pietoni. Decesul copilului este proba necesară, dar nu şi suficientă pentru a stabili vinovăţia cuiva şi a sancţiona. Urmează o anchetă. Se vor cerceta faptele medicale, diagnosticul, corectitudinea faptelor medicale, eventuale diagnostice diferenţiale, eventuale situaţii particulare, foaia de observaţie, protocolul operator, protocolul de necropsie al întregului cadavru, raportul legistului. Vom încerca să aflăm ce fel de sângerare a fost, cauza ei, cantitatea de sânge acumulată. Colegiul Medicilor are cei mai buni experţi. Vom apela la ei ca să ne vorbească despre competenţa medicilor, despre experienţa lor şi despre prudenţa lor. (...) Abia după ce vom audia medicii intimaţi vom încerca să vedem dacă există fapte şi împrejurări care ţin de organizarea şi funcţionarea unităţii sanitare şi abia apoi vom stabili responsabilităţile şi vinovăţiile”, a declarat miercuri Gheroghe Borcean.

El a făcut o paralelă între spitalele private şi cele de stat, arătând că deşi de obicei astfel de cazuri regretabile se întâmplă în unităţile medicale publice, de această dată s-a întâmplat într-un spital privat.

„Trimit puţin în lateral discuţia şi vă spun: iată că de ani de zile suntem obişnuiţi să vedem cazuri de neconformităţi medicale, soldate cu prejudicii mai mari sau mai mici, care se petrec în spitalele publice. Dovada contrariului o vedem zilele acestea şi mai sunt şi altele care vorbesc despre practica medicală în public sau în privat. Astfel de nenorociri de nimeni voite şi de toţi regretate distrug încrederea în profesia medicală, în medici, chiar în societate sau în stat”, a spus medicul.

Preşedintele Colegiului Medicilor s-a declarat convins că decizia care va fi emisă de Colegiul Medicilor din Bucureşti, cel care desfăşoară ancheta, va fi contestată fie de familia băieţului, fie de medicul intimat, în funcţie de ce decizie va fi.

„Vedeţi ce val emoţional creează un astfel de eveniment. Ce impact social are acest val de emoţii. După câteva zile sau săptămâni, lucrurile se estompează, apar alte ştiri, alte situaţii neplăcute, care fac să treacă emoţia aceasta, lucru care este absolut anormal, nefiresc. Dorinţa noastră este să avem în permanent în minte grija ca astfel de evenimente să nu se întâmple. Şi ca astfel de evenimente să nu se estompeze, să rămână permanent în grija noastră, indiferent de timpul care s-a scurs”, a mai spus Borcean.

El a estimat că în termen de un an va exista o concluzie, pentru că obţinerea documentelor, audierile, expertiza, contestarea ei sunt proceduri de durată. Borcean a precizat că dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii resposabili vor primi mustrare, avertisment, vot de blam, amendă sau le va fi limitată practicarea profesiei pe o durată de timp sau definitiv.

Întrebat despre acuzaţiile părinţilor copilului referitor la faptul că au fost nevoiţi să sune în spital la numărul de urgenţă 112, Borcean a spus că acest lucru nu ar fi normal dacă în spital ar exista un serviciu de urgenţă, pentru că de regulă există un medic de urgenţă care este chemat în situaţiile de stop cardio-respirator pentru a face resuscitarea în orce secţie.

„Este o discuţie lungă, nu vreau să mă antepronunţ. Aveţi în vedere că legislaţia spune că medicul de urgenţă este chemat în astfel de situaţii de stop cardio-respirator şi de resuscitare, el face asta chiar în secţie, la solicitarea celor care au văzut primii situaţia critică. Lucrurile se vor vedea cercetând foaia de observaţie, acolo trebuie să scrie că s-a solicitat la 112. Cineva trebuie să scrie şi în foaie. (...) Eu nu am văzut nici reclamaţie, nici foaia de observaţie, nu cunosc nici medicul intimat”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Întrebat, de asemenea, despre complicaţiile avute de copil, Borcean a spus că medicul nu prea se gândeşte atunci când este o complicaţie rară, expicând totodată că semnele unei hemoragii interne sunt transpiraţia, setea şi scăderea tensiunii, exact semnele pe care le-a avut copilul.

„O complicaţie ca aceea, rară, omul, chirurgul, medicul nu are tendinţa de a se gândi la ea. O hemoragie internă are semnele sale indirecte: sete, transpiraţie, scăderea tensiunii. Dacă nu există şi sângerarea externă, tendinţa e să nu te gândeşti la asta. Vorbim în mod general”, a spus preşedintele Colegiului Medicilor.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti a decis luni să se autosesizeze şi a început o investigaţie în acest caz.

Concluzia necropsiei în cazul copilului de un an şi 10 luni care a murit la spitalul privat Sanador din Bucureşti, în urma unei operaţii pentru hernie inghinală, arată că acesta a murit în urma unui şoc hemoragic, după ce a făcut hemoragie internă.

Potrivit Ştirile Pro Tv, băieţelul a murit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în spitalul privat Sanador din Bucureşti, după ce fusese operat de hernie inghinală. Mama copilului a acuzat personalul spitalului de incompetenţă, spunând că a sunat la 112 pentru ca medicii SMURD să îl salveze pe băiat. Tatăl copilului a depus plângere la Parchet.

În urma morţii copilului de un an şi zece luni, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, o echipă a Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti a făcut verificări la clinică.

Citește și: Schimbare BOMBĂ în noua Lege a Pensiilor - Mii de pensionari, OBLIGAȚI să acționeze .

Raportul preliminar al controlului făcut de DSP Bucureşti la Sanador a constatat că s-au respectat procedurile igienico-sanitare, fiind verificată respectarea circuitelor, trasabilitatate pacientului, condiţiile de igienă din secţia ATI pediatrie, sterilitatea şi produsele biocide utilizate. Ministerul Sănătăţii a decis sesizarea Colegiului Medicilor pentru a verifica şi conduita terapeutică în acest caz, arată Ştirile Pro Tv.

Reprezentanţii Sanador au precizat că nu pot face declaraţii "având în vedere că este vorba de un deces din cauze necunoscute, până la finalizarea de către INML a expertizei medico-legale care va stabili cauzele decesului". Ei au menţionat însă că echipajul SMURD a fost chemat de familia copilului, "acesta alăturându-se echipei Sanador care iniţiase deja procedura de resuscitare conform protocoalelor în vigoare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.