Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școlile agricole sunt SCOASE de pe lista priorităților Guvernului. Avertismentul specialiștilor: 'Românii vor mânca din exporturi și în anii care vin'

Facebook/Rodbun Grup
combina treiera agricultura

În anul scolar 2021-2020, numărul de locuri disponibile în cadrul învățământului liceal va fi cu 14.000 mai redus decât în anul precedent, conform unui proiect de hotarare al Ministerului Educatiei, informează stiriagricole.ro. „Aceasta este o decizie care anticipează că românii vor mânca din exporturi și în anii care vin”, anticipează specialiștii.

„Este adevarat ca in anul scolar viitor vor fi mai putini candidati la liceu, din cauza scaderii populatiei scolare – acesta fiind un motiv obiectiv al reducerii numarului de locuri pentru admitere. Ceea ce nu e obiectiv si nici echitabil este ca numarul de locuri disponibile este adesea taiat mai ales de la liceele tehnologice si, in special, de la cele dedicate educatiei agricole. Liceele agricole sunt scoase de pe lista prioritatilor educatiei. Aceasta este o decizie care anticipeaza ca romanii vor manca din exporturi si in anii care vin”, atrage atentia Crenguta Barbosu, senior program manager in Departamentul Agricultura si Dezvoltare Economica din cadrul fundatiei World Vision Romania.

Citește și: Ministrul Agriculturii îi acuză pe țărani că își vând terenurile agricole la străini: 'Nicăieri nu s-a găsit această formă de a opri cumpărarea'

Astfel, Ministerul Educatiei favorizeaza in continuare filiera teoretica, in ciuda obiectivului strategic asumat in Strategia educatiei si formarii profesionale din Romania in perioada 2016-2020 privind cresterea ponderii elevilor cuprinşi în învăţământul liceal tehnologic şi în învăţământul profesional la 60% în 2020, față de 49,8% în 2014.

In ultimii ani a fost perpetuata confuzia dintre liceele agricole si scolile profesionale: daca primele dau ca absolventi tehnicieni si tehnologi (nivel 4 de pregatire, cu bacalaureat), din scolile profesionale absolva muncitori calificati (nivel 3 de pregatire, cu diploma de calificare).

Liceele sunt adevaratele pepiniere de specialisti, fermieri si viitori studenti in domenii precum agronomia, medicina veterinara, tehnologii de masini, ecologie, servicii (turism) si industrie alimentara.

Incepand din anul scolar 2013-2014, ponderea locurilor din scolile profesionale a crescut in fiecare an in detrimentul celor din liceele tehnologice – de la 3,4% (invatamant profesional) si 47,9% (licee tehnologice) in 2013, la 15,1% (invatamant profesional) si 34,1% (licee tehnologice) in 2021, conform datelor Centrului National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic (CNDIPT).

Citește și: I se cere DEMISIA ministrului Agriculturii! Fermierii sunt furioși: 'Trebuie să plece! Mai dezamăgit, ca fermier, n-am fost niciodată'

„In acest moment, niciun absolvent de la liceul nostru nu ajunge sa ingroase randurile somerilor. Avand calificari polivalente, elevii nostri ajung fie angajati in fermele proprii, fie in agroturism, fie isi continua studiile si fac cariera in agricultura sau in industria alimentara. Isi gasesc usor de lucru, pot profesa si castiga bine in comunitatile din care fac parte. Si poate acesta este avantajul major al liceului agricol – cand ai absolvit nu trebuie sa cauti de munca in strainatate sau sa migrezi la oras. In acest moment chiar universitatile de profil se confrunta cu o anomalie: la specializarile tehnice sau agricole vin tot mai multi candidati din mediul urban, absolventi de licee teoretice, pentru ca veriga cea mai importanta – liceul agricol – nu mai este nici la moda, nici sustinut de stat. Ne-am dori o politica menita sa incurajeze elevii sa mearga spre aceste licee”, spune Dan Pavel, profesor la Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor, liceu participant in proiectul „Mandru sa fiu fermier” si care a „livrat” pe piata muncii zero someri in ultimii ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.