Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Școlile private, o piaţă de 3 miliarde de lei, cer Guvernului acordarea de subvenții, scutirea de la plata contribuțiilor pentru angajați ca să evite falimentul

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi

Reprezentanții școlilor private cer Guvernului acordarea unor subvenții, scutirea de la plata contribuțiilor pentru angajați sau lansarea unui program de acordare de credite fără dobândă. Aceștia susțin că riscă să piardă 60% din încasări dacă unitățile rămân închise până în septembrie, anunță MEDIAFAX.

150 de mii de preşcolari şi elevi invaţă în prezent în şcolile private. O piaţă care generează venituri la bugetul de stat de 3 miliarde de lei pe an este acum în pragul falimentului.

Citește și: Scandalos! Un cunoscut medic acuză abuzuri ale Poliției! ‘Umilință și lipsă de politețe la adresa seniorilor’

„Am înaintat Ministerului o serie de măsuri, printre care subvenţie în perioada aceasta, martie-septembrie. O altă propunere este scutirea de la plata contribuţiilor salariale pentru angajaţii din unităţile particulare din învăţământ”, a declarat Christian Comșa, reprezentant al Asociaţiei Şcolilor Particulare (ASP).

Reprezentanții ASP cer acordarea unei subvenţii de 25% din veniturile fiecărei unităţi, posibilitatea decontării şomajului tehnic pentru angajaţi, acordarea costului standard per elev, scutirea de la plata contribuţiilor salariale pentru angajaţi și lansarea unui program de acordare de credite fără dobândă.

Asociația susține că școlile şi grădiniţele private nu pot accesa programe ca IMM Invest, nefiind considerate întreprinderi.

„Am propus constituirea în cadrul Ministerului Educaţiei sau Economiei a unei linii de credit pentru capital sau investiţii similar cu IMM Invest. În definitiv, vom returna banii aceştia”, a mai spus Comșa.

Reprezentanţii şcolilor private spun că unii părinţi nu pot achita taxele şi îşi retrag copiii de la şcoală, deşi există scăderi ale preţurilor.

Citește și: S-ar pregăti un adevărat cutremur: Klaus Iohannis ar urma să-l debarce pe Ludovic Orban! O nouă femeie va fi premier? .

„Unităţile particulare de învăţământ sunt acum în situaţia unui restaurant, care este obligat să dea de mâncare clienţilor, fără să le ceară bani”, a declarat Christian Comșa.

Şcolile private riscă să piardă până la 60% din încasări dacă rămân închise până în septembrie, mai arată reprezentanții ASP.

În România există 1560 de unităţi particulare de învăţământ, cu 18.750 de angajaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.