Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Colin Powell, dat în vileag de hackerii ruși când vorbește despre 200 de rachete nucleare

www.whale.to

Hackerii ruși au mai reușit o nouă lovitură. Aceștia i-au spart mailul fostului secretar de stat american și au publicat o discuție privată pe care oficialul a avut-o, discuție în care preciza că Israelul dispune de 200 de rachete nucleare.

Aceasta informatie, publicata de Newsweek, ar fi fost data publicitatii dupa ce un grup de hackeri rusi ar fi obtinut acces ilegal la posta electronica a fostului oficial al SUA.

Citește și: O companie din România a redus săptămâna de lucru la 4 ZILE

Israelul nu se afla printre tarile care au semnatTratatul de Neproliferare Nucleara, iar politica sa referitoare la acest subiect este una ambigua, refuzand sa vorbeasca despre arsenalul sau nuclear, singura precizare fiind aceea ca dispune de rachete atomice.

Insa, acum, Powel pare sa fi dezvaluit acest secret, intr-o discutie prin e-mail cu unul dintre sponsorii Partidului Democrat american, Jeffrey Leeds. Cei doi vorbeau despre discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu in Congresul SUA, despre acordul incheiat cu Iranul, referitor la inarmarea nucleara.

Powel sustinea ca Iranul nu ar folosi niciodata o racheta atomica, daca ar fi putut sa construiasca una. Apoi, el a afirmat ca Israelul detine sute de rachete, iar Washingtonul mii de astfel de arme.

"Negociatorii nu pot obtine ce vrea el (Netanyahu). Oricum, iranienii nici nu ar putea folosi una, daca, intr-un final, ar face una. Baietii din Teheran stiu ca Israelul are 200, toate indreptate asupra Teheranului, iar noi avem mii." - ar fi scris el in e-mail.

Cum a zis si Akmdinijad (sic): Ce am putea face noi cu una? Sa o lustruim? Am vorbit in mod public atat despre Coreea de Nord, cat si despre Iran. Vom distruge singurul lucru de care le pasa: supravietuirea regimului. Unde si cum ar putea ei sa testeze una?" - a spus fostul secretar de stat, referinduse-se la fostul presedinte al Iranului, Mahmoud Ahmadinejad.

Netanyahu a fost un opozant vocal al acordului incheiat cu Iranul, sustinand ca acesta ar putea accelera planul de dezvoltare atomica al Iranului, prin intermediul unor fonduri financiare de milioane de dolari, care pana acum au fost restrictionate de sanctiunile internationale plasate asupra economiei Teheranului. De asemenea, in mod regulat, conducerea conservativa a Iranului ameninta Israelul cu distrugerea.

Acordul istoric incheiat in 2015 intre Iran si marile puteri pe marginea programului nuclear iranian a intrat in vigoare la inceputul anului 2016.

In cel mai recent raport al sau dat publicitatii in noiembrie 2015, agentia ONU a notat ca Iranul a inceput demontarea unora dintre instalatiile nucleare de la siturile Fordo si Natanz, conform acordului.

Cu toate acestea, Agentia Internationala pentru Energie Atomica a subliniat ca alte 10.000 de centrifuge mai trebuie demontate, mai ales ca Iranul nu si-a redus inca stocul de uraniu imbogatit, dupa cum s-a angajat. De asemenea, Teheranul nu incepuse (la acea vreme) sa-si modifice reactorul cu apa grea din Arak, potrivit documentului.

Acordul este menit sa garanteze natura strict civila a programului nuclear al Teheranului, in schimbul ridicarii sanctiunilor internationale la adresa Iranului. El prevede, de asemenea, reducerea capacitatilor nucleare ale Iranului si un control international intarit la instalatiile sale, anunta stirileprotv.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.