Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Coliziune evitată în ultima secundă între un avion militar american şi unul chinez

avion vanatoare

Un avion militar american a evitat la limită ciocnirea cu un avion de vânătoare chinez care zbura la doar câţiva metri de el deasupra Mării Chinei de Sud, a anunţat joi armata americană într-un comunicat, anunță news.ro.

Incidentul s-a petrecut la 21 decembrie, când pilotul unui avion de vânătoare J-11 al Marinei chineze "a efectuat o manevră nesigură în timp ce se apropia de un avion RC-135 al SUA", a declarat Comandamentul Indo-Pacific al armatei SUA, care pune la dispoziţie şi o înregistrare video de la bordul avionului ameerican.

Pilotul chinez a zburat prin faţa avionului american de supraveghere la mai puţin de şase metri de botul aeronavei, "forţând aparatul RC-135 să efectueze manevre de evitare pentru a preveni o coliziune", a precizat armata SUA.

Avionul RC-135 "desfăşura în mod legal operaţiuni de rutină deasupra Mării Chinei de Sud în spaţiul aerian internaţional", precizează Comandamentul american.

Această cvasi-coliziune are loc în contextul în care China, care consideră că insula Taiwan face parte din teritoriul său pe care îl va revendica într-o bună zi, a iniţiat recent o demonstraţie de forţă. La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile de la Taipei au acuzat Beijingul că a desfăşurat 71 de avioane de luptă pentru manevre militare în jurul Taiwanului, dintre care 60 de avioane de vânătoare. A fost una dintre cele mai ample incursiuni de până acum care are loc în decurs de o zi.

Armata chineză a declarat că exerciţiile au fost un răspuns la "provocările" şi "complicitatea" dintre SUA şi autorităţile insulei. Potrivit bazei de date a AFP, peste 1.700 de astfel de incursiuni au avut loc până acum în acest an, faţă de 969 în 2021.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.