Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Coloniștii evrei din Cisiordania primesc ajutor din Ungaria: sancțiunile UE sunt blocate de Budapesta și încă o țară europeană

SBS
gaza israel west bank

Efortul Uniunii Europene de a impune sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni care atacă palestinienii din Cisiordania s-a blocat din cauza obiecțiilor din partea Ungariei și a Republicii Cehe, spun diplomații eurpeni, informează Reuters, potrivit Rador Radio România.

Cei doi aliați fermi ai Israelului au precizat joi, în cadrul unei comisii a UE, că nu sunt pregătiți să lase propunerea să avanseze deocamdată, au declarat patru diplomați, vorbind sub rezerva anonimatului despre deliberările interne ale UE.

Ce sancțiuni sunt vizate

Unii au spus că s-ar putea găsi un compromis mai târziu pentru a permite ca măsurile să fie adoptate, eventual după ce UE va impune mai multe sancțiuni împotriva Hamas, grupare militantă palestiniană responsabilă pentru atacul din 7 octombrie asupra Israelului, asalt care a declanșat actuala criză din Orientul Mijlociu.

În timp ce atenția internațională s-a concentrat în mare măsură asupra acelui atac transfrontalier din Gaza și a războiului ulterior al Israelului în această zonă, oficialii europeni și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea tot mai mare cu privire la creșterea violenței împotriva palestinienilor din Cisiordania.

Statele Unite și Marea Britanie și-au exprimat preocupări similare și au impus deja sancțiuni împotriva mai multor coloniști pe care îi consideră autori ai violențelor din Cisiordania din ultimele săptămâni. Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat în decembrie că va propune măsuri similare, însă sancțiunile UE necesită unanimitatea statelor membre, iar blocul comunitar nu a ajuns încă la un acord - o reflectare a diviziunilor mai largi privind Orientul Mijlociu, unele țări UE susținând ferm Israelul, în timp ce altele înclină mai mult spre palestinieni.

Potrivit diplomaților citaţi, propunerile aflate în discuție ar impune sancțiuni pentru aproximativ 12 persoane sau organizații. UE nu a precizat ce ar implica aceste sancțiuni, dar oficialii au declarat că acestea ar include interdicții de călătorie în UE. UE a impus deja sancțiuni împotriva Hamas în urma atacurilor din 7 octombrie, iar diplomații spun că sunt în curs de pregătire și alte sancțiuni.

Ce spune Ungaria și Cehia

Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a declarat miercuri că acum "cu siguranță nu este momentul" pentru a sancționa coloniștii israelieni, a relatat agenția oficială ungară de știri MTI. Budapesta spune că UE ar trebui să se concentreze pe sprijinirea Israelului pentru a învinge Hamas și a elibera ostaticii.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, a declarat că țara sa nu blochează "pe fond" sancțiunile împotriva coloniștilor evrei care incită la violență, dar nu dorește ca acestea să vină alături de măsurile împotriva Hamas. "Un act de terorism nu se află la același nivel cu actele comise de coloniști. Aceste lucruri nu pot fi conectate", a spus el. Franța, care a făcut presiuni pentru sancțiunile împotriva coloniștilor și care este așteptată să introducă iminent interdicții de călătorie la nivel național pentru două sau trei persoane, speră că, odată ce măsurile sale vor intra în vigoare, partenerii europeni vor fi mai dispuși să meargă mai departe. "Odată ce vom avea măsurile noastre, vom vedea cum reacționează ceilalți", a declarat o sursă diplomatică franceză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.