Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbia: primarul din Rosas solicită eliberarea fiului său, răpit de indivizi înarmați într-o zonă rurală

rapit rapire

Primarul din Rosas (sud-vest), José Roberto Campo, a cerut sâmbătă eliberarea fiului său, răpit cu o zi înainte de indivizi înarmaţi într-o zonă rurală din această regiune a Columbiei traversată de rutele drogurilor, notează AFP, citat de Agerpres.

"Lansez un apel foarte respectuos grupurilor care îl ţin pe fiul meu: să-i respecte viaţa, să mi-l aducă acasă cât mai curând posibil", a îndemnat alesul local la postul de televiziune Noticias Caracol.

José Ricardo Archila, comandantul poliţiei din Cauca, departamentul în care se află Rosas, a indicat că Wilmer Campo, fiul primarului, a fost vazut "negociind vite pe drumul spre La Florida" şi că "au venit indivizi cu arme de foc, l-au intimidat şi l-au dus cu ei".

Potrivit presei locale, ostaticul are 31 de ani. Identitatea răpitorilor săi nu este cunoscută, a explicat Archila.

Departamentul Cauca este traversat de rutele drogurilor, unde cocaina tranzitează din Columbia spre America Centrală şi Mexic. Multe dintre aceste drumuri sunt controlate de rebeli disidenţi ai gherilei FARC, cu care guvernul Petro a negociat un armistiţiu bilateral la 31 decembrie 2022.

Acest acord de încetare a focului a fost, însă, suspendat de guvern în patru departamente din sudul ţării, după asasinarea a patru mineri indigeni de către rebeli. A rămas în vigoare în Cauca.

Armata de Eliberare Naţională (ELN), o altă gherilă majoră din Columbia, este, de asemenea, prezentă în această regiune. În ciuda unui armistiţiu cu autorităţile încheiat pe 6 iulie, înainte de încetarea focului programată pentru 3 august, aceasta nu a pus capăt răpirilor. Trupele sale au capturat recent o femeie soldat şi pe cei doi fii minori ai ei, înainte de a-i elibera câteva zile mai târziu.

De la alegerea sa, preşedintele Gustavo Petro încearcă să dialogheze cu diferitele grupuri armate şi traficanţi de droguri pentru a pune capăt violenţelor din Columbia, principalul producător de cocaină din lume.

Dar oponenţii primului lider de stânga al ţării denunţă o deteriorare a ordinii publice şi pun la îndoială capacitatea atât a armatei, cât şi a lui Petro de a răspunde atacurilor acestor organizaţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.