Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Columbienii votează la alegerile legislative, hotărâtoare pentru pace

operationworld.com
Columbia

Columbienii votau duminică în cadrul unor alegeri legislative hotărâtoare pentru punerea în aplicare a acordului de pace cu fosta gherilă marxistă FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia - n.r.), reconvertită în partid politic şi care participă pentru prima dată la alegeri, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Peste 36 de milioane de alegători erau chemaţi duminică să aleagă până la ora locală 16:00 (21:00 GMT) 268 de parlamentari pentru un nou Congres. Aceşti deputaţi şi senatori, aleşi pentru un mandat de patru ani, urmează să se pronunţe pentru continuarea punerii în aplicare a acordului de pace istoric semnat în noiembrie 2016.

Dreapta - care se opune acestui acord cu foştii rebeli din FARC, care au depus armele şi au creat Forţa Alternativă Revoluţionară Comună, a cărei siglă este tot FARC - pare a fi câştigătoare. Acordul de pace din noiembrie 2016 garantează FARC un număr minim de cinci mandate în fiecare dintre cele două camere ale Congresului, prevedere care s-a lovit de critici. Mulţi columbieni sunt de părere că foştii rebeli, acuzaţi de uciderea sau de răpirea a zeci de civili, ar trebui să ajungă la închisoare, nu în Congres.

Proteste violente împotriva candidaţilor FARC i-au făcut pe liderii noii formaţiuni să-şi suspende campania electorală, aminteşte dpa. Candidatul FARC la alegerile prezidenţiale din 27 mai, Rodrigo Londono, s-a retras din cursă din cauza protestelor şi a deteriorării stării sale de sănătate.

Absenteismul este cronic în democraţia columbiană, iar în alegerile prezidenţiale din 2014 a fost de 59,3% în primul tur şi de 52% în al doilea tur.

În această duminică au loc alegeri şi în cadrul principalelor două mari coaliţii de dreapta şi de stânga, pentru desemnarea candidaţilor la alegerile prezidenţiale din 27 mai şi 17 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.