DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

COMEMORARE: 20 de ani de la moartea seniorului Corneliu Coposu

Liderul ţărănist Corneliu Coposu a fost comemorat marţi de mai mulţi simpatizanţi la împlinirea a 20 de ani de la moartea sa. Liviu Petrina, fost secretar general al PNŢCD, a vorbit la un simpozion găzduit de Muzeul Ţăranului Român despre evoluţia în timp a partidului, arătând că formaţiunea a fost şi victima unor dezinformări. El a amintit că sediul partidului a fost atacat în timpul mineriadelor, anunţă Agerpres.

"Am avut doi morţi, au fost spitalizaţi câteva sute de oameni, au fost atacuri fizice, dar a fost mai întâi teroare. Am fost terorizaţi în campania electorală de atunci. Un grup de oameni îmbătaţi de către securitate şi FSN erau puşi în sală să ne huiduie, în mijlocul oraşului să strige "Ţăranii!". (...) Acesta a fost partidul lovit de forţe antiromâneşti prin mineriade, prin regimul bazat pe corupţie, banditism, acapararea puterii prin orice mijloace", a spus Petrina.

Acesta a anunţat că ziarul "Dreptatea" va fi tipărit din nou. "Folosim acest prilej pentru a privi la moştenirea lui Coposu şi a vedea ce se poate face pentru România în continuare, pentru a da o direcţie nouă vieţii politice din România", a declarat Liviu Petrina.

Ion Varlam, fost consilier politic al lui Corneliu Coposu, a vorbit despre "laşitatea" unor foşti lideri ai PNŢCD, pe care îi acuză că au acceptat jocul politic al adversarilor politici. "Programul nostru de separare, de desprindere de regimul comunist totalitar nu s-a făcut nici atunci, şi nici acum", a arătat el.

De asemenea, Valerian Stan a transmis un mesaj participanţilor la seminar, în care a subliniat că seniorul ţărănist a fost un patriot desăvârşit.

"Întregul său destin ne arată că pentru el patriotismul a însemnat să nu precupeţească nimic, slujind partidul şi idealurile sale. Când vorbea despre istoria PNŢ, Corneliu Coposu se înflăcăra brusc, dar apoi tot brusc cobora tonul să devină senin şi neobişnuit de cald. El spunea că patriotismul este o dragoste discretă pentru ţară, o disponibilitate de a-ţi da oricând viaţa pentru ea şi de a mărturisi acest sentiment", a spus Stan în mesajul său, pe care l-a intitulat generic "Corneliu Coposu - crez şi moştenire".

Omul politic Corneliu Coposu, membru al PNŢ istoric şi preşedinte al PNŢCD, s-a născut la 20 mai 1914, în comuna Bobota, judeţul Sălaj. A fost unul dintre iniţiatorii CDR, alianţă creată în 1992 cu scopul de a face opoziţie guvernării de stânga, condusă de Ion Iliescu. În acest sens, în intervalul iunie 1992-noiembrie 1993, a fost preşedinte al Comitetului Executiv al CDR.

La jumătatea lunii iunie 1994 a plecat în Germania pentru tratamentul unei boli de plămâni, fiind supus şi unei operaţii chirurgicale. A revenit în Bucureşti la 18 noiembrie 1994, reluându-şi activitatea de preşedinte al PNŢCD şi de senator. A murit un an mai târziu, la 11 noiembrie 1995, la Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.