Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comemorarea martirilor de la Fântâna Albă s-a desfășurat în mod restrâns. Mănăstirea Putna oferă cărți online dedicate martirilor

putna

Comemorarea martirilor de la Fântâna Albă, sat aflat pe teritoriul Ucrainei de azi, s-a făcut miercuri în mod restrâns, datorită stării de urgență instaurată în România și în țara vecină.

De aproape trei decenii, numeroși români din țară și din Ucraina se întâlnesc anual de 1 aprilie în „poiana plângerii” de la Varnița (Fântâna Albă), pentru a-i comemora pe nord-bucovinenii secerați de grănicerii sovietici la 1 aprilie 1941, în timp ce încercau să treacă pașnic granița în patria-mamă, potrivit Basilica.ro.

Citește și: Mossadul recunoaște: Toate serviciile secrete ale lumii se bat pe materialele medicale

Anul acesta, condițiile excepționale generate de pandemia de Covid-19 au făcut ca la locul masacrului să se țină doar o slujbă de pomenire în cadru restrâns, oficiată de parohul din Băhrinești, părintele Constantin Ciobotar, în prezența primarului comunei Volocineții Vechi, Petru Ostaficiuc.

Au depus coroane Mihai Bojescu, membru al Consiliului Național al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, și Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.

La ora 12:00, în bisericile din raioanele nord-bucovinene Hliboca și Storojineț au fost oficiate slujbe de pomenire a martirilor bucovineni și s-au bătut clopotele timp de 15 minute în amintirea celor 3.000 de victime ale acestui episod sângeros de istorie denumit și „Katyn-ul românesc”.

Citește și: În vreme de pandemie, sub ochii ministrului Alexe se taie păduri într-o veselie

De partea cealaltă a graniței, tot de la ora 12:00, Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, a oficiat o slujbă de pomenire lângă portalul de piatră albă cu fântână construit la mănăstire în memoria martirilor. La ceremonia transmisă în direct pe Facebook au participat doar monahii Putnei.

Starețul, care obișnuiește să meargă în fiecare an la Fântâna Albă pentru această pomenire, a spus că „suferința este dată celor aleși” și că, deși românii au fost adesea la margine de prăpastie, „Dumnezeu a fost Acela Care ne-a ținut de mână și ne-a călăuzit, așa cum simțim și acum mâna călăuzitoare a lui Dumnezeu…”

„Noi am simțit că această țară este o grădină a Maicii Domnului și că acești Carpați ai noștri ne sunt catedrala în care ne-am adăpostit de atâtea ori”, a spus arhimandritul. „Și în această catedrală am chemat-o pe Fecioară în ajutor și o simțim în aceste zile cu Acoperământul ei cel Sfânt acoperindu-ne neamul și țara”.

Citește și: PING-PONG cu nervii timișorenilor: Maternitatea Odobescu NU SE REDESCHIDE, carantina contină

Mănăstirea Putna a pus la dispoziție gratuit versiunea electronică integrală a volumelor din colecția Destin bucovinean, dedicate suferinței românilor sub ocupație sovietică: „Fântâna Albă – Golgota Neamului” și „Drama românilor din Regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”.

Volumele sunt coordonate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. Primul cuprinde mărturii ale unor participanți care au supraviețuit masacrului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.