Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comercializarea de păsări și ouă de către producătorii individuali, interzisă în piețe

gripa aviara

Comercializarea de păsări și ouă de către producătorii individuali a fost interzisă în toate piețele din sectorul 1, începând de vineri, pentru o perioadă de 30 de zile, în baza unei decizii luate de Celula de criză constituită la nivelul Primăriei, pentru a combate răspândirea cazurilor de gripă aviară. În schimb, nu a fost restricționată comercializarea de produse avicole în supermarket-uri și în celelalte magazine autorizate, a informat Primăria sectorului 1, prin intermediul unui comunicat.

Totodată, în sectorul 1 a fost interzisă organizarea de târguri și expoziții de păsări. Începând de sâmbătă, Poliția Locală Sector 1 va demara controale în piețe privind comercializarea de păsări și ouă. Aceste controale vor fi dublate și de Administrația Piețelor Sector 1, în special în Piața 16 Februarie. "Răspundem cu măsuri concrete, în limita competențelor pe care le avem, pentru a preveni răspândirea acestor cazuri izolate de gripă aviară. Toți directorii din primărie știu ce au de făcut pentru ca populația să fie în siguranță și situația să fie ținută sub control", a declarat primarul Dan Tudorache.

O altă măsură dispusă vineri dimineață de celula de criză constă în verificarea de către Poliția Animalelor a gospodăriilor care dețin păsări, pentru a se asigura că acestea sunt ținute închise și nu vin în contact cu păsările sălbatice. De asemenea, Poliția Locală a început o amplă campanie de informare a cetățenilor cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea răspândirii cazurilor de gripă aviară, distribuind și afișând în locuri vizibile pliante informative. Societatea de salubrizare Romprest va aduna fără întârziere păsările moarte sau căzute pe domeniul public. Toate cazurile de îmbolnăvire sau deces la păsările din orice specie din curtea proprie sau din locuri publice trebuie anunțate, în regim de urgentă, la Direcția Sanitar — Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București (telefon 021/ 3480565, fax 021 /3482352, e-mail office-bucuresti@ansvsa.ro), menționează Primăria sectorului 1.

O celulă de criză pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară a fost constituită la nivelul Primăriei sectorului 1, joi, după ce au fost depistați cinci pescăruși morți pe malul lacului Grivița, în aval de barajul Străulești, în cazul cărora Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat influența aviară. De asemenea, primarul general, Gabriela Firea, a anunțat, vineri, că a activat unitatea locală de sprijin de la nivelul Primăriei Generale pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară în Capitală. Direcția Sanitar — Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București, instituția care conduce celula de criză de la nivelul Capitalei, a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de zece kilometri în jurul locului unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde sectoarele 1, 2, 5 și 6 din municipiul București, precum și localitățile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna din județul Ilfov.

Gripa aviară este infecția determinată de virusuri gripale specifice păsărilor, care în mod normal afectează curcile, găinile, struții, fazanii, potârnichile, rațele, gâștele, păsările sălbatice acvatice din fauna locală și migratoare. Virusul este transmis prin intermediul păsărilor bolnave sau moarte, al apei contaminate și prin fecalele și secrețiile din căile respiratorii ale păsărilor sălbatice purtătoare. Pentru a preveni infectarea păsărilor domestice, acestea trebuie ținute în țarcuri special construite, care să le izoleze complet de păsările sălbatice. Aceste țarcuri trebuie să fie acoperite complet, pentru ca excrementele păsărilor zburătoare să nu ajungă în spațiul celor domestice. Totodată, păsările domestice trebuie ținute separat pe specii, conform Agerpres.

Semne posibile de gripă aviară la păsări: ochi roșii, secreții nazale și lacrimale evidente, stare generală alterată, creasta umflată și cianotică, pielea capului și a gâtului violacee, cianotică și tumefiată, dificultăți în respirație. Pentru oameni, principala cale de infectare este contactul direct cu păsările bolnave sau cu suprafețe și obiecte contaminate. Infectarea poate avea loc, de asemenea, în timpul tăierii, jumulirii, tranșării și pregătirii păsărilor pentru a fi gătite, precizează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.