Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisar european, implicat într-un scandal imens. Oficialul și-a prezentat scuze la Palatul Victoria

scandal

Comisarul european pentru economie digitală şi societate digitală, Gunther Oettinger, şi-a prezentat, joi, scuze publice faţă de declaraţiile pe care le-a făcut recent despre căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, considerând că acele cuvinte folosite în discursurile sale au fost prost alese.

VIDEO - Dacian Cioloș, SFIDAT în timpul discursului de Cătălin Predoiu


"Am avut timp de reflecţie şi am ajuns la concluzia că acele cuvinte pe care le-am folosit în discursurile mele au fost prost alese şi au rănit acele persoane. De aceea, doresc să-mi prezint scuzele pe această cale. Nu am dorit să fiu lipsit de respect. Am vorbit în acel moment în mod deschis. Nu am citit un discurs de pe foaie. Cum se spune în germană, am vorbit din suflet, mi-am spus oful. Ce am vrut eu să fac a fost să dau un semnal de trezire publicului din Germania şi să atrag atenţia supra faptului că dacă noi ne concentrăm doar asupra unor interne, cum ar fi vârsta de pensionare sau programul de lucru, pierdem din vedere toată dezbaterea globală legată de competitivitate (...). Am spus mereu că sunt un liberal convins şi asta de decenii întregi. Consider că sfera privată ţine de fiecare persoană în parte şi fiecare poate decide în privat ce fel de familie vrea să-şi întemeieze. Am fost întotdeauna dispus să sprijin căsniciile între persoanele de acelaşi sex şi am spus că aceste dezbateri cu privire la familie nu au voie să acopere alte discuţii importante din societate. Totodată, aceste dezbateri nu au voie să reprezinte o piedică în capacitatea de acţiune la nivel european. În calitatea de comisar european, nu îmi permit ingerinţe în deciziile luate de politicul intern al unei ţări", a subliniat Oettinger într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, transmite agerpres.ro.

Percheziţii DNA la o televiziune şi la mai multe instituţii


Comisarul european a precizat, totodată, referitor la opinia sa despre China, că "această ţară este un partener important, dar şi un competitor foarte puternic". 

"Am vrut să atrag atenţia asupra faptului că noi, în Europa, nu avem voie să ne culcăm pe o ureche sau să tragem un pui de somn, în timp ce alţii sunt mai competitivi. Am dat şi un exemplu - acordul CETA, care arată cum o întreagă regiune îşi poate pierde credibilitatea. Atunci, noi trebuie să acordăm mai multă atenţie acestui domeniu. După cum am mai spus în nenumărate ocazii şi discursuri, am un respect profund pentru economia chineză. Consider că această ţară este un partener important, dar, totodată, şi un competitor foarte puternic. În relaţia cu China este nevoie de condiţii egale, astfel încât noi să avem acces la piaţa chineză şi invers. Este nevoie de discuţii în acest sens", a menţionat comisarul european. 

Invitat săptămâna trecută la o reuniune a mediului de afaceri din Hamburg, comisarul Gunther Oettinger - care va prelua postul de comisar european pentru buget, în urma demisiei bulgăroaicei Kristalina Gheorghieva - a susţinut un discurs din care o parte a fost înregistrată video de către unul dintre participanţi, imaginile fiind difuzate sâmbătă de ediţia electronică a publicaţiei "Der Spiegel". 

Într-o secvenţă, oficialul povesteşte că a primit miniştri chinezi toţi 'pieptănaţi de la stânga la dreapta cu cremă neagră'. Cel care l-a înregistrat pe ascuns spune că a început să filmeze după ce Gunther Oettinger a vorbit despre riscul de a vedea 'escrocii' şi pe cei cu ochii 'oblici' profitând de incapacitatea Europei de a încheia acorduri de liber schimb. 

Întrebat apoi de publicaţia "Die Welt", comisarul european s-a apărat afirmând că 'a fost o expresie colocvială care nu înseamnă nicidecum lipsă de respect faţă de China'. 

În acelaşi discurs, Oettinger îl caracterizează drept un 'populist light' pe Horst Seehofer, preşedintele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) condusă de cancelarul Merkel şi din care face şi el parte. 

Gunther Oettinger critică în discurs 'impunerea căsătoriei homosexuale'. Referirea sa vine în contextul unor dezbateri pe acest subiect care se desfăşoară în prezent în Germania, ţară unde căsătoria între persoanele de acelaşi sex nu este permisă. 

Această poziţie a stârnit o reacţie şi din partea Federaţiei germane a comunităţii LGBT, care i-a cerut comisarului Oettinger să prezinte scuze şi i-a transmis că 'un comisar european trebuie să poată apăra cu credibilitate valorile europene ale nediscriminării, nu să răspândească prejudecăţi rasiste şi homofobe'. 

Sâmbătă, AFP nota că discursul comisarului european a stârnit un val de reacţii negative din partea unor politicieni şi asociaţii antirasiste, care consideră că astfel de declaraţii nu corespund valorilor europene şi nu ar trebui susţinute de un reprezentant al executivului comunitar. 

De asemenea, asociaţia franceză SOS Racisme le-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarului german, Angela Merkel, să 'adopte sancţiuni corespunzătoare faţă de acest comportament nedemn pentru un membru al Comisiei'. 

Joi, comisarul european Gunther H. Oettinger a participat la Forumul Internaţional România Digitală - Industrie 4.0, organizat la Palatul Victoria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.