Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european Adina Vălean îi acuză pe șoferii polonezi de camioane: 'Ucraina și UE nu pot fi luate ostatice!'

iru.org
Adina Valean

Comisarul european Adina Vălean îi acuză pe șoferii polonezi de camioane: 'Ucraina și UE nu pot fi luate ostatice!'

Ucraina şi Uniunea Europeană nu pot fi "luate ostatice" de şoferii de camioane polonezi care blochează frontiera polonezo-ucraineană în semn de protest faţă de concurenţa transportatorilor ucraineni, a declarat miercuri comisarul european pentru transporturi Adina Vălean, citată de Reuters, informează News.ro.

Blocajul continuu de la Medyka şi de la alte trei puncte de trecere a frontierei, care a început luni, prelungeşte un protest care a făcut ca peste o mie de camioane să rămână blocate de zile întregi în cozi ce se întind pe mai mulţi kilometri. Comisarul pentru transporturi, Adina Valean, a declarat că situaţia este "inacceptabilă".

Şoferii polonezi se plâng că pierd în faţa companiilor ucrainene, care oferă preţuri mai mici pentru serviciile lor şi care transportă mărfuri în interiorul UE, şi nu doar între blocul comunitar şi Ucraina.

"Nu există bună-credinţă în găsirea unei soluţii şi există o lipsă aproape totală de implicare din partea autorităţilor poloneze, care ar trebui să aplice legea la acea frontieră", a declarat Adina Valean. "Deşi susţin dreptul oamenilor de a protesta, întreaga UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina, o ţară aflată în prezent în război, nu poate fi luată ostatică prin blocarea graniţelor noastre externe", a punctat comisarul UE pentru transporturi.

Comisia îşi rezervă dreptul de a interveni pentru a se asigura că regulile sunt respectate şi că legea este aplicată, a adăugat ea.

Context

Camionagiii polonezi şi-au început protestul la 6 noiembrie, cerând ca Uniunea Europeană să reintroducă un sistem de permise pentru şoferii de TIR ucraineni care intră în UE şi pentru camionagiii din UE care intră în Ucraina, cu excepţii pentru ajutorul umanitar şi livrările militare. Aceste permise, care existau anterior, au fost eliminate după invazia Rusiei în Ucraina anul trecut.

Amenințări și de la slovaci

Şi şoferii slovaci ameninţă că vor bloca începând de vineri principalul punct de trecere a frontierei cu Ucraina, dacă nu se iau măsuri pentru a limita concurenţa transportatorilor ucraineni, a declarat şeful asociaţiei camionagiilor din această ţară, UNAS.

Acţiunea slovacă ar închide punctul de trecere de la Vysne Nemecke/Ujhorod, singurul de la graniţă deschis pentru camioanele grele.

Şeful UNAS, Stanislav Skala, a declarat că grupul său va aştepta până joi o reacţie din partea Ministerului Transporturilor înainte de a lua o decizie finală. El a menţionat că va avea loc o reuniune a miniştrilor europeni ai transporturilor pe 4 decembrie, la Bruxelles, dar nu are mari speranţe de a obţine vreun progres.

"Se pare că nici partea ucraineană şi nici Comisia (Europeană) nu sunt dispuse să dea înapoi", a spus el.

Ucraina susţine că protestul polonez dăunează economiei sale fragile din timpul războiului, împiedicând exporturile şi oprind livrările de produse esenţiale, precum gazul pentru autovehicule (GPL).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.