Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul European de Afaceri interne, promisiune pentru România după blocajul în Schengen: 'Fac din asta prioritatea mandatului meu!'

Twitter
Ylva Johansson

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi-a exprimat dezamăgirea, joi, după Consiliul JAI care a respins accederea României şi Bulgariei la Schengen, şi le-a transmis un mesaj cetăţenilor acestor ţări: „meritaţi să fiţi membri, meritaţi să fiţi în Schengen”, relatează News.ro.

Vezi și: ALERTĂ - România a ratat intrarea în Schengen. Cine a votat contra în Consiliul JAI (surse)

„Împărtăşesc dezamăgirea cu românii şi bulgarii. Meritaţi să fiţi în Schengen, o să fac din asta prioritatea mandatului meu”, a spus Johansson.

Ea a spus că rolul Comisiei Europene este să fie optimistă şi a promis că va face din aderarea României şi Bulgariei la Schengen „prioritatea mandatului” său. Mandatul Comisiei Europene se încheie însă în 2024.

Pe de altă parte, oficialul european a explicat că nu s-a discutat despre o disociere a candidaturii României la Schengen de cea a Bulgariei, explicând că procedura a făcut să fie supuse la vot separat candidatura Croaţiei şi candidaturile României şi Bulgariei.

De problema aderării lor la Schengen se va ocupa acum preşedinţia suedeză a Consiliului UE, care începe la 1 martie 2023, comisarul declarându-şi scepticismul că această temă ar putea fi dusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare.

„În primul rând, aş vrea să le transmit tuturor cetăţenilor din Croaţia 'bunvenit' şi 'felicitări', sunteţi întâmpinaţi călduros în Spaţiul Schengen. Dar vreau să mă adresez şi cetăţenilor din România şi Bulgaria: meritaţi să fiţi membri cu drepturi depline ai Spaţiului Schengen, meritaţi să aveţi acces la liberă circulaţie în Spaţiul Schengen, aţi beneficiat de o susţinere puternică de la aproape toate statele membre, de o susţinere extrem de puternică din partea ministrului ceh Rakušan şi din partea Preşedinţiei cehe, de o susţinere puternică din partea Comisiei Europene, de aceea aş vrea să spun că sunt şi eu dezamăgită şi împărtăşesc dezamăgirea cetăţenilor din România şi Bulgaria", a afirmat Ylva Johansson, conform agenţiei MEDIAFAX, la finalul Consiliului UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne.

"Sigur că este rolul Comisiei Europene să fie optimistă şi să facă următorii paşi. Vom continua să facem acest lucru, sunt convinsă că vom reuşi admiterea României şi Bulgariei în timpul acestui mandat" (legislatura 2019-2024 - n.red), "aceasta va fi prioritatea mea", a subliniat Ylva Johansson.

"Transmitem felicitări Croaţiei, noul stat membru Schengen, a fost din primul moment al Preşedinţiei cehe una dintre cele mai mari priorităţi şi sunt bucuros că, după foarte mult timp, putem vorbi despre extinderea Schengen. Croaţia chiar a făcut totul pentru a fi în Schengen şi suntem siguri că acest mesaj este foarte pozitiv pentru toţi cetăţenii UE, este un mesaj pozitiv şi sunt recunoscător Comisiei Europene, Parlamentului UE şi tuturor statelor membre care ne-au oferit nouă, în calitatea de stat care deţine Preşedinţia Consiliului, o susţinere uriaşă permanent. Dar, din punctul meu de vedere, şi România şi Bulgaria sunt pregătite să devină state membre Schengen şi le sunt foarte recunoscător celor două ţări pentru tot ce au făcut în ultimul an şi în ultima lună. Sunt convins că va veni şi vremea lor curând. Mulţumesc şi viitoarei Preşedinţii suedeze a Consiliului UE că este pregătită să menţină acest subiect, extinderea Schengen, în discuţiile cu România şi Bulgaria, cu o prioritate majoră", a afirmat, la rândul său, Vít Rakušan, ministrul de Interne din Cehia, ţară care exercită Preşedinţia Consiliului UE.

La rândul său, ministrul ceh de interne, Vít Rakušan, le-a mulţumit României şi Bulgariei pentru tot ce au făcut pentru Schengen.

Ambiii oficiali europeni au felicitat Croaţia, care devine de la 1 ianuarie 2023 nou membru Schengen, şi i-au urat bine a venit!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.