Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european Johannes Hahn se declară încrezător că Republica Moldova va începe curând negocierile de aderare la UE

stiripesurse.md
Moldova UE

Republica Moldova ar urma să înceapă în curând negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE), dar Chişinăul mai are mult de muncă în ce priveşte reforma justiţiei, a declarat joi comisarul european Johannes Hahn, aflat de Ziua Europei în vizită la Chişinău, în fruntea unei delegaţii a preşedinţilor grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene. La rândul său, preşedinta Maia Sandu s-a arătat sigură că o decizie va fi luată la finalul lunii iunie, după alegerile europarlamentare, informează Radio Europa Liberă, relatează AGERPRES.

Întrebat de jurnalişti cum vede progresul Republicii Moldova în ceea ce priveşte procesul de aderare la Uniunea Europeană, comisarul european pentru buget şi administraţie s-a declarat încrezător în faptul că statele membre vor aproba deschiderea negocierilor de aderare.

"Mai sunt câteva lucruri de făcut, dar uitându-mă la progresul înregistrat, cred că acestea pot fi îndeplinite foarte curând, iar după aceea cred că statele membre îşi vor da acordul pentru a deschide negocierile reale. (...) Este vorba în special de problemele legate de justiţie, statul de drept. Este foarte important, noi am dori să vedem un sistem judiciar independent şi puternic. Sunt încrezător că totul este posibil de realizat', a adăugat Hahn.

Anunțul făcut de Maia Sandu

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că speră în adoptarea unei decizii pozitive privind deschiderea negocierilor la finalul lunii următoare, precizând că în prezent are loc un proces de evaluare, în special a gradului de corespundere a legislaţiei moldoveneşti la standardele UE.

"Cred că cele mai importante decizii din partea statelor membre au fost luate deja. Acest lucru trebuie să încurajeze cetăţenii Republicii Moldova, integrarea europeană este cel mai important proiect de ţară'', a declarat Maia Sandu.

Context

Anterior, Europa Liberă a relatat, citând surse diplomatice, că startul negocierilor de aderare urmează să aibă loc oficial în ultima săptămână din iunie. Atunci ar urma să aibă loc o "conferinţă-ceremonie interguvernamentală'' care se va desfăşura la Bruxelles, înainte ca preşedinţia rotativă a UE să fie preluată la 1 iulie de Ungaria.

Această informaţie a fost confirmată recent şi de ambasadorul UE la Chişinău, care a declarat la TV8, că negocierile ar putea începe până la final de iunie.

Cu ocazia Zilei Europei, comisarul european Johannes Hahn a fost decorat cu "Ordinul de onoare'' de către Maia Sandu. Distincţia i-a fost înmânată în semn de recunoştinţă pentru contribuţia sa la consolidarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Potrivit Delegaţiei UE în Republica Moldova, comisarul european a fost decorat şi pentru susţinerea parcursului european şi promovarea intereselor Republicii Moldova în cadrul instituţiilor comunitare, precum şi pentru sprijinul substanţial acordat în consolidarea rezilienţei economice a Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.