Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Comisarul european pentru extindere vizitează Macedonia

Comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, se va afla joi în vizită la Skopje pentru discuţii cu liderii macedoneni aflaţi în imposibilitatea de a forma un nou guvern la două luni după alegerile anticipate, relatează DPA, conform agerpres.

Johannes Hahn urmează să se întâlnească cu Nikola Gruevski, fost şef al guvernului şi actual premier desemnat, dar şi cu liderul partidului de opoziţie Social Democrat (SDSM), Zoran Zaev.

Citeşte şi: Perspectivă ÎNGRIJORĂTOARE: Coreea de Nord ar putea avea 45 de bombe nucleare

Partidul de dreapta naţionalist VMRO-DPMNE, condus de Nikola Gruevski, a câştigat alegerile legislative din 11 decembrie, însă cu doar 51 din cele 120 de locuri din parlament, cu două mai mult decât rivalii social-democraţi din SDSM.

VMRO-DPMNE nu a reuşit să respecte termenul limită stabilit pentru luna ianuarie pentru a forma o coaliţie de guvernare, care să permită scoaterea ţării din îndelungata criză politică ce o destabilizează de doi ani.

Liderul VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, şi cel al partidului DUI al etnicilor albanezi, Ali Ahmeti, nu au reuşit să ajungă la un acord în termenul constituţional de 20 de zile. O coaliţie între VMRO şi DUI, care a obţinut doar 10 mandate, ar fi însemnat realizarea unei majorităţi minime de 61 de mandate în parlament.

VMRO-DPMNE şi DUI au fost parteneri la guvernare în ultimul deceniu, însă formaţiunea etnicilor albanezi a pus noi condiţii pentru reînnoirea acestei alianţe. Principala revendicare a fost introducerea limbii albaneze ca a doua limbă oficială pe întreg teritoriul ţării. Potrivit legislaţiei actuale, limba albaneză poate fi folosită în administraţie în localităţile unde albanezii reprezintă peste 20% din populaţie.

Nikola Gruevski a declarat miercuri seara că noi alegeri anticipate reprezintă cea mai bună metodă pentru ieşirea din criza politică.

În cel mai recent raport, Uniunea Europeană a exprimat regretul că statul de drept în Macedonia este "constant pus sub semnul întrebării, în special din cauza influenţei statului asupra instituţiilor democratice şi a sectoarelor cheie ale societăţii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.