Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Perspectivă ÎNGRIJORĂTOARE: Coreea de Nord ar putea avea 45 de bombe nucleare

Coreea de Nord ar putea avea până la 45 de bombe nucleare către orizontul anului 2020, ţinând cont de creşterea preconizată a rezervelor sale de uraniu îmbogăţit şi de plutoniu, precum şi de ritmul de dezvoltare din ce în ce mai accelerat a armelor sale, a declarat joi reprezentantul unui institut de cercetare sud-coreean, potrivit EFE, transmite agerpres.

Se crede că regimul nord-coreean ar fi în posesia a 280 de kg de uraniu puternic îmbogăţit, a indicat Lee Sang-hyun, vicepreşedinte Institutului Sejong, în cadrul unui forum la Seul, conform agenţiei de presă Yonhap. Institutul Sejong, o instituţie privată, este considerat un laborator de idei dintre cele mai influente din ţară.

Citeşte şi: Avocaţii preşedintei sud-coreene RESPING interogarea

Phenianul ar putea să desfăşoare diverse tipuri de arme nucleare şi rachete înainte de sfârşitul anului 2020, având în vedere ritmul actual de dezvoltare, a insistat expertul sud-coreean. Toate acestea, inclusiv stocurile de plutoniu deţinute deja (în jur de 50 de kilograme, conform estimărilor) şi aşteptata creştere a capacităţii de reprocesare a plutoniului utilizat la fabricarea bombelor atomice, sugerează o creştere considerabila a arsenalului nuclear nord-coreean, a estimat el.

"Având în vedere cantitatea de material fisionabil în mâinile Coreii de Nord, ţara ar putea avea între 22 şi 45 de arme nucleare", a declarat Lee Sang-hyun, citat de agenţia de presă Yonhap în ceea ce priveşte previziunile pentru următorii trei ani.

Lee îşi bazează proiecţiile sale pe convingerea că Phenianul, care a reactivat în 2013 centrul său nuclear de la Yongbyon, şi-a crescut aparent producţia de material pentru bombe, şi şi-ar putea mări capacitatea de reprocesare a plutoniului la un nivel de 6 kg pe an şi astfel să-şi extindă rezervele de uraniu la 80 kg pe an.

Potrivit acestuia, Phenianul a folosit, se pare, uraniu îmbogăţit pentru testul său nuclear din septembrie trecut şi că aceste îmbunătăţiri tehnologice sugerează faptul că regimul nord-coreean se apropie din ce în ce mai mult de dezvoltarea unor capacităţi nucleare capabile de a fi asamblate pe rachete balistice.

În plus faţă de testul din septembrie 2016, Coreea de Nord efectuase un altul cu opt luni înainte, în luna ianuarie a anului trecut, iar ambele se adaugă la cele din 2006, 2009 şi 2013.

Regimul de la Phenian a efectuat, de asemenea, mai mult de 20 de teste cu rachete balistice (inclusiv o rachetă spaţială pe care comunitatea internaţională a considerat-o drept un test deghizat al unei rachete din gama celor intercontinentale), subliniind interesul său în creştere pentru consolidarea programelor sale de armament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.